Ingen ny julbock byggs upp – "han var unik"

Johanna Engman/TT

Veronika Åström/TT

Lars Brandelius/TT

Publicerad 2021-12-17

De båda julbockarna i Gävle brann ned natten mot fredag och en man har anhållits för dåden. Men det blir ingen ny bock i år.

– Han var unik, ett hantverk. Finns han inte så finns han inte, säger talespersonen Rebecca Steiner.

Räddningstjänst och polis larmades vid 03.30-tiden på fredagsmorgonen. När de kom till Slottstorget i Gävle var den stora bocken redan så gott som nedbrunnen.

– När vi kommer dit är den övertänd och det går väldigt fort, säger Magnus Jansson Klarin, polisens presstalesperson, till TT.

Enligt vittnesuppgifter ska en brand först ha startat i den lilla bocken en bit därifrån. Vittnen ska ha sett en man lämna platsen i samband med att branden startade. Attacken kom när vakterna som bevakar Gävlebocken gjorde ett skiftbyte.

När polisen sökte i området hittades en misstänkt man i 40-årsåldern som stämde överens med signalement från vittnen. Han visade sig dessutom ha sotiga händer och greps. Mannen anhölls senare, på sannolika skäl misstänkt för grov skadegörelse för att ha bränt ner den stora bocken och för skadegörelse avseende branden i den lilla bocken.

– Han är ännu bara hörd och delgiven misstanke. Han förnekar brott och uttalar sig inte, säger Micael Dahlberg, vice chefsåklagare vid Åklagarkammaren i Gävle, till TT.

Byggs inte upp igen

I och med branden är det slut med julbocken för i år, det byggs ingen ny.

– Nej, det kommer vi inte att göra. Julbocken är unik, ett hantverk. Finns han inte så finns han inte, säger bockens talesperson Rebecca Steiner till TT.

Skelettet står kvar än så länge men ska monteras ned när polisen är klara med brandutredningen.

TT: Det var några år sedan sedan bocken brann. Är det inte egentligen bättre reklam om den brinner?

– Det finns de som ser det så. Men den har ett större värde om den står kvar, till exempel för handeln, säger Rebecca Steiner.

Redan i helgen brandskadades den lilla, mindre kända men ändå tre meter höga julbocken, som står en liten bit bort. Om det finns något samband mellan händelserna är ännu oklart.

Ovanligt att någon grips

Den stora Gävlebocken uppfördes första gången 1966, vilket också var den första gången den brann.

– Att få tag i en person på plats hör absolut till ovanligheterna och även att man kan binda en person till brottet. Det handlar om fem till tio personer genom åren, säger Mikael Hedström, presstalesperson i polisregion Mitt, till TT.

Den förra branden skedde den 27 november 2016 – då bara fem timmar efter invigningen.

– Den gången tappade gärningsmannen sin toppluva i flykten. Mannen, som våghalsigt cyklade förbi polisstationen i samband med branden, fälldes efter att dna säkrats i toppluvan.

Pepparkaksgubbe sköt eldpilar

Året före stod bocken också i lågor. Då greps en berusad 25-åring efter att han sprungit hem.

– Han spillde tändvätska på sig själv så att han själv också tog eld, så vittnen kunde se honom.

Mannen, som fick lite skador efter händelsen, erkände.

Hedström minns också en spektakulär händelse när bocken brann 2005.

– En tomte och en pepparkaksgubbe skjuter eldpilar på bocken så den brinner ner. Vi fick aldrig tag på dem.