Regeringen föreslår tuffare regler för vitt snus

Uppdaterad 2022-02-25 | Publicerad 2022-02-24

Regeringen föreslår hårdare regler för vitt snus och e-cigaretter.

Förslaget gäller nya regler för åldersgräns, märkning och marknadsföring.

– Regeringen vill säkerställa ett högt skydd för barn och unga, säger socialminister Lena Hallengren.

Socialminister Lena Hallengren (S).

Regeringen föreslår hårdare regler för tobaksfria nikotinprodukter, skriver regeringen i ett pressmeddelande. Den tuffare regleringen ska bland annat gälla vitt snus, och innebära nya regler om åldersgräns, märkning och marknadsföring, enligt förslaget.

Syftet är att skydda barn och unga.

”Hårdare reglering”

– De senaste åren har flera nya tobaksfria produkter som innehåller nikotin börjat säljas och marknadsföras på ett sätt som kan tilltala barn och unga. Regeringen vill säkerställa ett högt skydd för barn och unga, och det är därför vi lägger fram lagförslag på en hårdare reglering, säger socialminister Lena Hallengren.

Förslaget innebär bland annat att marknadsföringen inte får riktas till barn och ungdomar under 25 år. Dessutom vill regeringen förbjuda marknadsföring av tobaksfria nikotinprodukter i program på tv och radio. Regeringen vill också att en hälsovarning ska synas tydligt.

Regeringen vill också bland annat införa en 18-årsgräns för köp av dessa produkter samt krav på att försäljningsställen kontrollerar åldern på köparna.

Smakförbud för e-vätskor

Dessutom föreslår regeringen ett smakförbud för e-vätskor som används i e-cigaretter. I pressmeddelandet skriver regeringen att fruktsmaker och söta smaker kan göra att produkterna uppfattas som mindre farliga och kan attrahera nya användare.

Vidare skriver regeringen att man hoppas att ett färdigt förslag ska kunna överlämnas till riksdagen inom kort.

Följ ämnen i artikeln