Trumps toppadvokat slutar – ersätts av Clintons krisadvokat

Publicerad 2018-05-02

Trumps advokat Ty Cobb slutar.

Ty Cobb – som representerar Donald Trump i Rysslandsutredningen – lämnar sitt jobb och går i pension.

Han ersätts av Emmet Flood som hjälpte den tidigare presidenten Bill Clinton när han stod inför riksrätt.

Cobb har under flera veckor diskuterat pensionen med Vita husets stabschef John Kelly, meddelar pressekreterare Sarah Huckabee Sanders i ett uttalande. Han lämnar sin position i slutet av maj.

Den 68-årige Ty Cobb tjänar som president Donald Trumps toppadvokat i särskilde åklagaren Robert Muellers utredning om rysk inblandning i presidentvalet 2016.

Cobb kliver av samtidigt som Trumps advokater förhandlar om villkoren för en eventuell utfrågning mellan presidenten och Muellers utredare.

Företrädde Clinton

Försvarsadvokaten och republikanen Emmet Flood kommer att ta över efter Cobb, skriver Washington Post.

Flood företrädde den demokratiske presidenten Bill Clinton när han ställdes inför riksrättsåtal under åren 1998-1999.

Bill Clinton var anklagad för oegentligheter i samband med sin sexuella relation med Vita huset-praktikanten Monica Lewinsky. Republikanerna, som drev frågan, lyckades inte få enkel majoritet, vilket krävdes för att fälla Clinton.

Kan kallas att vittna

Robert Mueller vill fråga ut Donald Trump inom ramen för Rysslandsutredningen.

Om Trump vägrar har Mueller möjlighet att kalla honom att vittna inför en åtalsjury. Enligt uppgifter i flera medier nämnde den särskilde åklagaren detta alternativ som en möjlighet i samtal med presidentens advokater i mars.

Max två till tre timmar

Trumps nye advokat, den tidigare New York-borgmästaren Rudy Giuliani, uttalade sig kort efter beskedet om Ty Cobbs avgång, om förutsättningarna för en eventuell utfrågning.

Giuliani säger att den kommer att vara begränsad i tid och omfattning.

– En del människor har talat om möjligheten at ha en tolv timmar lång intervju. Om det blir så kommer det inte att ske. Det kommer att vara max två till tre timmar kring en begränsad mängd frågor, säger han till Washington Post, skriver tidningens reporter Robert Costa på Twitter.

Rudy Giuliani klev på Trump-tåget för två veckor sedan.