Ofredade äldre kvinnor sexuellt

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-16

Mannen åtalas för våldtäkt på 92-åring

En 57-årig man som misstänks ha våldtagit en 92-årig kvinna och sexuellt ofredat ytterligare fyra äldre kvinnor åtalades på fredagen i Uppsala tingsrätt.

Våldtäkten ska ha ägt rum i februari i år och de övriga övergreppen under perioden 2003–2006 i kvinnornas bostäder i Uppsala. Polisen misstänker att mannen kan ha förgripit sig på ännu fler kvinnor. Anhöriga till ytterligare ett antal kvinnor har nämligen anmält till polisen att en okänd man besökt kvinnorna i hemmen.

De drabbade kvinnorna är alla över 85 år.

Mannen greps i slutet på oktober utanför Stockholm. Han var då efterlyst och häktad i sin frånvaro för våldtäkten på den 92-åriga kvinnan.

Mannen har kommit i kontakt med kvinnorna när han varit ute och promenerat eller cyklat. I polisförhör har mannen sagt att han får en sexuell kick av att söka upp äldre damer.

– Som han själv beskriver det tar han reda på var de bor. Sedan kan han komma efter några veckor eller månader och ringa på hos kvinnorna och säga att han ska kontrollera elementen, säger Anne Sjöblom till TT.

Anne Sjöblom tror att mannen kan ha gjort sig skyldig till övergrepp på fler kvinnor. Skälet är att det finns flera anmälningar där gärningsmannens tillvägagångssätt var detsamma som den nu åtalade mannens. Men Sjöblom tvingades lägga ned förundersökningarna i brist på bevis, uppger hon.

– Jag tror att det finns ett mörkertal och att det inte är ett hopp från 2003 till 2006, säger hon.

57-åringen medger sexuellt ofredande i ett fall, men hans inställning till övriga åtalspunkter är ”luddig”, enligt åklagaren. TT har förgäves sökt mannens offentlige försvarare för en kommentar.

ANNONS