Ett hav av rosor

Uppdaterad 2018-06-28 | Publicerad 2007-07-10

Här kommer du blommorna nära

De är riktiga rosfantaster och har genom årens erfarenheter blivit experter på blomman.

Hemma hos Charlotte och Lars Gunnar Fällman får du armbåga dig fram i trädgården – här ska du komma rosorna riktigt nära!

Charlotte och Lars Gunnar flyttade till sitt sekelskifteshus i Munka-Ljungby utanför Ängelholm 1996 efter att ha letat efter lämpligt hus i Skåne under tre år.

–Det fanns fruktträd i ena ändan av trädgården och det var deras placering på tomten som fick utgöra grundstommen för planläggningen. Utöver fruktträden fanns här ingenting mer än ett jordgubbsland, några tulpaner och ett par dahlielökar i boden, förklarar Lars Gunnar.

Mycket doft

I dag, elva år senare, finns det hundratalet rosor i trädgården tillsammans med andra trädgårdsväxter.

–Vi visste från början att vi ville ha rosor. Det skulle vara mycket rosor och mycket doft som vi ville kombinera med kryddväxter, perenner, andra prydnadsbuskar och intressanta träd som valnötsträd och ullungrönn.

Den lummiga trädgården bjuder på ett harmoniskt skådespel där färger som ljus- och gammalrosa har övertaget. Lite här och där har familjen planterat nävor då de tycker att de har ett vackert och lagom växtsätt och så de ger skugga åt rosornas rötter.

Uppdelad i rum

De tittar också mycket på bladverkets gröna nyanser och jobbar även mycket med hur färg påverkar uppfattningen av avstånd.

–Vi planterar till exempel växter i ljusa färger i mörka hörn och blått i fonden. Båda färgerna ökar känslan av storlek, säger Charlotte.

Trädgården på 770 kvadratmeter är uppdelad i olika rum och Charlotte och Lars Gunnars vision har varit att låta varje rum få en egen struktur och en känsla av vila och paus. Om man följer stigen i trädgården och går från rum till rum får man på flera ställen flytta bort en kvist eller två för att komma fram – och det är enligt Charlotte och Lars Gunnar meningen – här handlar det om att komma rosorna nära.

Inspirationen till trädgården har de fått genom visningar av andra privatträdgårdar, främst i England. Men också i Frankrike och Sverige.

–Man kan ha en vision – men praktiken får också avgöra hur man går vidare. Vår trädgård är i dag så som vi innerst ville att den skulle vara. En trädgård med underbara dofter i vackra färger. Och en tillflyktsort för själen –om så bara för en liten stund.

Hemligheten bakom den blommande oasen

Tips: plantera inte för tätt

Besök familjens rosenträdgård

Läs mer

Micaela Nordberg

Följ ämnen i artikeln