Unika lejonungar ger hopp för hotade kattdjur

Världens första som fötts av inseminerad mor

TT-AFP

Publicerad 2018-09-30

Victor och Isabel, de första lejonen som fötts genom konstgjord befruktning, söker vila under ett träd vid naturskyddsområdet Ukutula, nordväst om den sydafrikanska huvudstaden Pretoria.

Världens första lejonungar som fötts av en inseminerad mor har sett dagens ljus i Sydafrika.

Forskare hoppas kunna använda tekniken för att rädda utrotningshotade lejonstammar runt om i världen.

Victor och Isabel hälsar livet genom att tumla runt på marken som om ingenting särskilt har hänt. Utan att själva veta om det är de två högst unika småttingar.

"De är de första lejonungar att födas genom konstgjord befruktning. . .  i hela världen", meddelar de ansvariga forskarna vid University of Pretoria. De två telningarna, födda den 25 augusti, är vid god vigör berättar chefen för universitets institut för däggdjursforskning, Andre Ganswindt.

Genombrottet kom efter 18 månader av intensiva försök.

– Vi samlade sperma från ett friskt lejon, säger Ganswindt till AFP.

Bekvämare metod

Genom att ta blodprov från lejonhonan kunde man sedan avgöra när hon var som mest fertil, varpå hon inseminerades.

– Och lyckligtvis gick det vägen, säger Ganswindt.

Det framgångsrika experimentet genomfördes vid naturskyddsområdet Ukutula utanför den sydafrikanska huvudstaden Pretoria. Forskarna lyfter fram fördelen med att kunna transportera sperman till den tilltänkta modern, i stället för att behöva sammanföra lejonen.

Nu hoppas man kunna använda metoden för att rädda kattdjurspopulationer runt om i världen. Lejonstammarna i 26 afrikanska länder är utrotade, och antalet vilda lejon har minskat med 42 procent under de senaste två decennierna, enligt naturvårdsorganisationen IUCN.

Specialtränades

Konstgjord befruktning har använts under en längre tid på andra djurarter, såsom kor.

För att lyckas med lejonen tränades de att lägga sig bredvid ett stängsel där forskarna under lugna former kunde ta blodprov för att mäta hormonnivåerna.

Djurskyddsgrupper är dock inte imponerade.

– Lejonuppfödarindustrin i Sydafrika är exploaterande och vinstdriven, säger Mark Jones vid organisationen Born Free Foundation, och pekar på att den drar in pengar på troféjakt och försäljning av lejonskelett.

Följ ämnen i artikeln