Aktivister bröt sig in i vapenfabriker

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-16

Filmade skadegörelsen - två personer är anhållna

Bilderna är tagna från filmen där man ser aktivisterna förstöra vapendelarna i verkstaden som enligt ofog skulle ha användas till Carl Gustav-raketgevär.

Fyra fredsaktivister bröt sig i natt in i Bofors vapenfabriker i Eskilstuna och Karlskoga.

Samtliga är nu misstänkta för bland annat grov skadegörelse.

– Civil olydnad är en del av demokratiutvecklingen, säger Maja Backlund, talesman för nattens aktion.

Natten till torsdag larmades polisen till Saab Bofors Dynamics vapenfabrik i Eskilstuna. Genom att klippa hål i staketet hade en 35-årig man och en 26-årig kvinna tagit sig in på området.

– En viss skadegörelse har skett inne i fabriken, säger Svante Melin, kriminalkommissarie vid länskriminalen, till aftonbladet.se.

– De är misstänkta för olaga intrång, grov skadegörelse och brott mot lag om skydd för samhällsviktiga anläggningar.

Rispade vapendelar

Enligt ett pressmeddelande från nätverket Ofog, som ligger bakom nattens aktioner, ska mannen och kvinnan ha hamrat och rispat på 25 granatgevär av märket Carl Gustaf. De anhölls först, men släpptes strax före klockan 18 på torsdagskvällen.

– De har skrapat på vapendelar inne i en verkstad. Polisutredningen får visa hur omfattande skadorna är. Det viktigaste för oss är att larmet fungerade som det skulle och att de inte kom åt några vapen, säger Lasse Jansson, informationsansvarig vid Saab AB.

I Karlskoga greps ytterligare två fredsaktivister i natt. En 24-årig kvinna och en 37-årig man hade tagit sig in BAE System på Bofors industriområde. Enligt Ofog har mannen och kvinnan bland annat hamrat och rispat på fälthaubits 77B. De ska även ha hängt en skylt med budskapet ”I denna fabrik tillverkas vapen som används i krig – avrustning pågår” på en dörr.

– De är anhållna, misstänkta för grovt olaga intrång och grov skadegörelse, säger polisinspektör Stig Tored i Karlskoga till aftonbladet.se.

Stora kostander

Leif Gren, säkerhetsansvarig vid BAE Systems Bofors, säger till aftonbladet.se att kostnaden för aktionen hittills har kostat företaget en halv miljon kronor.

– Men det kommer inte att räcka. Det här får ju effekt på våra leveranser, säger han.

BAE Systems Bofors i Karlskoga har tidigare drabbats av aktioner som genomförts av fredsaktivister.

– Men inte på det här sättet. Det här ingen bra utveckling, det här är en kriminell handling och de kommer att få stå sitt kast, säger Leif Gren.

Samtliga aktioner filmades med hjälp av mobilkamera och skickades vidare innan aktivisterna greps av polisen.

Vill skapa debatt

Filmerna finns nu tillgängliga på nätverkets hemsida, där även ett citat från den gripna 26-åriga kvinnan finns publicerat.

– Vi arbetar för fred på många olika sätt; med att påverka politiker, föra dialog med vapenföretag och konkret försöka stoppa vapentillverkningen genom ickevåldslig direkt aktion. Att oskadliggöra vapen som annars riskerar att döda människor och förvärra konflikter borde vara en självklarhet, säger hon.

Enligt Maja Backlund, medlem i nätverket Ofog och talesman för nattens aktion, är syftet med aktionerna att väcka debatt.

– De här personerna som genomförde nattens aktioner har suttit i möten med ISP, Inspektionen för strategiska produkter, som är den myndighet som kontrollerar Sveriges export av försvarsmateriel. Vi jobbar på flera olika sätt för att uppmärksamma frågan. Civil olydnad är en del av demokratiutvecklingen, säger hon till aftonbladet.se.

Maja Backlund hoppas att fler blir inspirerade och gör ytterligare aktioner.

– Sveriges vapenexport är mörkad. Svenska folket får reda på var vapen har sålt först i efterhand, men när besluten tas har vi ingenting att säga till om. Det tycker vi är helt oacceptabelt.