Musen som röt – med tiger-dna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-20

Forskarinsats gav utdött rovdjur nytt liv i råtta

För första gången någonsin har en utdöd djurart fått nytt liv.

Det är den sedan länge försvunna tasmanska pungvargen som nu går igen i en levande mus.

Den tasmanska tigern kallas också hyena eller pungvarg. Thylacinus cynocephalus som den såg ut då det begav sig.

Det är amerikanska och australienska forskare som lyckats återskapa delar av den utdöda tasmanska pungvargen – eller tiger som den också kallas – i en nu levande mus.

Den sista pungvargen dog på ett zoo i Austrailen på på 1930-talet, men delar av den har bevarats i spritfyllda burkar på museér runt om i världen.

Fungerar utmärkt

Det är genom att ta DNA från de bevarade delarna, och plantera in dem i musembryon, som arten till viss del kunnat återskapas.

Resultatet har enligt forskarna varit häpnadsväckande. Den inplanterade DNA:n i musen fungerar på samma sätt som den en gång gjorde i den tasmanska pungvargen.

Ännu inget Jurassic Park

Men ännu är det långt till att hela arter ska kunna återskapas, à la filmen Jurassic Park. Snarare handlar det om att kunna förstå hur utdöda arter såg ut och levde.

– På det här sättet får vi en chans att titta på egenskaper som vi kanske inte alls skulle ha möjlighet att förstå hur de såg ut hos utdöda djur, så det här är något väldigt viktigt och nytt, säger Hans Ellegren, professor i evolutionsbiologi vid Uppsala universitet till SR:s Vetenskapsradion.

ANNONS