En död efter krock med älg

Publicerad 2014-06-19

Årets värsta trafikhelg är här

En 55-årig kvinna dog efter en trafikolycka i Dalarna på torsdagsmorgonen.

Det var midsommarhelgens första dödsoffer.

Förra året dog sju personer och över 300 skadades under årets mest intensiva trafikhelg.

Polisen fick larmet strax efter klockan 05 på torsdagsmorgonen. På riksväg 70, strax norr om samhället Ålkilen, hade en personbil med två kvinnor, 55 och 17 år gamla, kört av vägen.

– Troligtvis har fordonet kolliderat med en älg och sedan fortsatt ut i terrängen, säger Johan Wennström, vakthavande befäl på polisen i Dalarnas län.

Efter älgkrocken kraschade bilen mot ett träd i hög fart. Räddningstjänsten fick klippa upp fordonet för att kunna få ut de två personerna. Klockan halv åtta kunde läkare konstatera att den 55-åriga kvinnan avlidit av sina skador. Den 17-åriga flickan klarade sig utan allvarliga skador.

Årets värsta trafikhelg

Dödsfallet på riksväg 70 var det första under midsommarhelgen. En helg som normalt brukar vara fylld med olyckor. Förra året dog sju personer i trafiken och över 300 skadades, enligt Transportstyrelsen.

– Ta det lugnt, det är bättre att komma fram än att inte komma fram alls, säger Peter Behrman, kommunikatör på Trafikverket.

Enligt Trafikverket har man pausat alla pågående vägbyggen för att öka framkomligheten. Men det kan bli trångt ändå, framförallt på torsdagseftermiddagen och på söndagen.

– Det är mycket trafik till Öland, Dalarna och Västkusten. Det blir mycket trafik på småvägar där. Kör man lite för fort och håller för kort avstånd blir det genast större risker där, säger Peter Behrman.

Som alltid gäller det att vara utvilad, ha gott om tid och inte köra onykter för att ta sig fram säkert i trafiken.