Källa: USA överväger flyganfall

Publicerad 2014-06-13

Terrorgruppen Isis är ett hot mot Irak - och i förlängningen USA.

Det meddelade Barack Obama under en presskonferens.

Enligt källor till brittiska Guardian överväger presidenten nu flyganfall mot mål i Irak och Syrien.

Samtidigt meddelar Iran att man skickar soldater till Irak.

Terrorgruppen Isis har tagit över områden i Irak och är nu på väg till huvudstanden Bagdad. USA:s president sa under torsdagen att han överväger att hjälpa den irakiska regeringen med militär assistans.

Brittiska Guardian uppger samtidigt att Barack Obama överväger flygattacker mot mål i Syrien och Irak.

Enligt källan, som är tjänsteman på Pentagon, är det troligare att presidenten väljer att angripa målen med bemannade stridsflyg än med drönare, rapporterar Guardian.

"Ett hot mot USA"

Vid 18-tiden på fredagen höll Barack Obama en presskonferens utanför Vita huset - där han betonade att han ser allvarligt på situationen i Irak och i Syrien.

– Under de senaste dagarna har Isis avancerat och Irak har inte kunnat försvara flera områden. Det är ett hot mot Irak och i förlängningen ett hot mot USA, sa Obama.

Presidenten gjorde däremot klart att det i nuläget inte är aktuellt att skicka marktrupper till landet.

Han har de senaste dagarna haft intensiva samtal med sina säkerhetsrådgivare och kommer inom kort att presentera flera alternativa åtgärder.

"Militärt ingripande inte lösningen"

Obama betonade att den Irakiska regeringen måste göra seriösa försök att få stopp på militanta grupper som tar kontroll i landet. Utan en plan för en lösning kommer det inte bli aktuellt med amerikansk militär hjälp.

– Vi kan inte göra det åt dem. Militärt ingripande kommer inte lösa det här, sa han under presskonferensen.

Barack Obama kommer att presentera de alternativa åtgärderna som han och hans säkerhetsrådgivare diskuterat inom de kommande dagarna. Tidigare i dag sa Obama att han inte utesluter att skicka drönare till Irak.

– Vi har ett intresse att försäkra att dessa jihadister inte får permanent fäste i varken Irak eller Syrien, sa presidenten enligt BBC.

"Eliten av eliten"

Under fredagen meddelade Iran att man har skickat 500 soldater ur Revolutionsgardet till Irak. Soldaterna slåss med irakiska trupper i staden Diyala, uppger en källa för CNN.

Iran förnekar i ett uttalande uppgifterna, men enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp har landet haft styrkor på plats under en längre tid.

– Det handlar om eliten av eliten inom det revolutionära gardet. De har varit på plats under en längre tid i Syrien och hjälpt al-Assad. De är redan involverade och finns på plats för att hålla just Bagdad. Det finns även rådgivare på plats för att hjälpa den irakiska armén, säger han.

70 Isis-soldater dödade

Under dagen uppmanade ayatolla Ali al-Sistani, en av de högsta shia-prästerna i landet, människor i Bagdad att beväpna sig.

– Medborgare som har möjlighet att bära vapen och slåss mot terroristerna för att försvara sitt folk, sitt land och sin religion bör anmäla sig som frivilliga, säger han enligt al-Jazeera.

Enligt tv-kanalen har tusentals människor svarat på uppmaningen.

Samtidigt fortsätter striderna i landet.

I staden Tikrit, den förre diktatorn Saddam Husseins hemstad, har 70 Isis-soldater dödats i ett flyganfall, uppger CNN:s medarbetare Vaughn Sterling på Twitter.

Staden, som ligger bara 15 mil från Bagdad, har stått under Isis kontroll sedan i går.