Ministrarna valkampanjar redan före jul

Publicerad 2014-12-17

Nu slåss ministrarna för sin regering – på gator och torg. 

Extravalet är inte ens formellt utlyst, men Stefan Löfvens statsråd är redan i gång och kampanjar.

– Vi genomför en liten valrörelse så här före jul, säger Odd Guteland, presschef i regeringskansliet.

Statsminister Stefan Löfven (S) har meddelat att regeringen kommer att utlysa extraval till den 22 mars nästa år, till följd av att budgeten som S/MP förhandlat fram med V röstades ned i riksdagen.

Det kan dock ske tidigast den 29 december.

Men detta hindrar inte regeringen från att kämpa för att bli omvald redan nu.

Statsråd valkampanjar

Aftonbladet har tagit del av S/MP:s planering fram till julen. Den visar att en rad statsråd redan är i full gång ute på gator och torg – trots att extravalet ännu inte är formellt utlyst.

– Det är som en liten valrörelse vi genomför nu fram till jul. Det är bra för vår valorganisation att se att även ministrarna är på fötter och visar de alternativ som finns i politiken, säger presschefen Odd Guteland (S).

Fokuset för kampanjandet ligger på att träffa personer i verksamheter som enligt regeringen berörs negativt av att S/MP-budgeten föll. Ministrarna kommer att lyfta fram de skillnader som finns mellan den egna regeringens och Alliansens budget, som var den som vann i omröstningen i kammaren.

samma sätt gjorde Stefan Löfven när han på måndagen kallade till presskonferens på Harpsund tillsammans med finansminister Magdalena Andersson samt MP-språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin.

"Visa alternativ i politiken"

Enligt presschefen i regeringskansliet handlar det om att tydliggöra de politiska skillnaderna för väljarna.

– Vi visar att det finns alternativ i politiken och att det spelar roll vad man röstar på. Det är också en signal om att den politik som finns i botten i budgeten är något vi kommer att bära med oss i valrörelsen, säger Odd Guteland.

Men även om ministrarna från Socialdemokraterna och Miljöpartiet är ute på gator och torg redan nu, så väntas den verkliga valrörelsen sparka i gång först efter julhelgerna. Utmaningarna är många, väljarna riskerar att vara valtrötta,en rad partiers kassor skramlar tomma efter EU-val och riksdagsval samtidigt som vinterväder med snö ställer särskilda krav för kampanjarbetet.

Ny ledare blir M:s startskott

Inom Alliansens största parti Moderaterna kampanjas det också redan nu, främst är det MUF och lokalorganisationer som är igång. Inom M ses valet av en ny partiledare den tionde januari som det naturliga startskottet för extravalrörelsen. Anna Kinberg Batra är föreslagen som Fredrik Reinfeldts efterträdare och har precis börjat formera sitt lag.

Inför valet i september var M-trion Fredrik Reinfeldt, Anders Borg och Carl Bildt några av den dåvarande Alliansregeringens flitigaste valarbetare. Om de kommer att användas för att matcha regeringens ministrar i det kommande valet är dock oklart.