Kritiserad raket sköts upp i natt

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-05

Nordkorea har genomfört sin länge väntade raketuppskjutning

Raketuppskjutningen har kallats "ett hot mot världsfreden".

Trots det tryckte man klockan halv fem i morse på knappen i Nordkorea.

Omvärldens reaktioner lät inte vänta på sig:

– Nordkorea måste lära sig att man inte uppnår respekt genom att skrämmas, säger Barack Obama.

Under hela helgen har det förekommit indicier om att diktaturstaten skulle starta raketuppskjutningen.

Klockan 04.30 i morse svensk tid – 11.30.15 lokal tid – kom första rapporten från japansk media som meddelade att den första avfyrningen ägt rum från uppskjutningsplatsen Musudan-ri på Nordkoreas nordöstkust.

Kort därefter bekräftades nyheten från myndigheter i andra länder. Bland annat USA:s utrikesdepartement.

"Hyllar Kim Jong-il"

Vid åtta-tiden i morse meddelade Nordkoreas statliga tv-kanal att Taepodong-2 nu befinner sig i rymden och att uppskjutningen var "lyckad".

”Satelliten färdas normalt i sin omloppsbana och att den sänder data samt sånger som hyllar grundaren president Kim Il-Sung och den nuvarande ledaren Kim Jong-il”, rapporterade tv-kanalen.

Men enligt den amerikanska militären misslyckades Nordkoreas uppskjutning och samtliga delar av raketen ska ha hamnat i Stilla havet.

– Inget objekt kom in i omloppsbanan, skriver de i ett pressmeddelande enligt BBC News.

”Fredlig uppskjutning”

Enligt Nordkorea är detta ingen aggressiv muskelspänning för att visa att man kan nå USA med en kärnvapenladdning, utan en fredlig uppskjutning av en rymdsatellit för kommunikation.

Sydkorea och USA hävdar dock att det verkliga syftet är att testa den ökända Taepodong 2-missilen, som är konstruerad att kunna avfyra stridsspetsar ända till Alaska.

"Provokativ handling"

Och omvärldens reaktioner mot raketuppskjutningen kom snabbt. Sydkorea säger att landets regering är besviken och får stöd av EU som fördömer den nordkoreanska raketuppskjutningen.

I ett uttalande idag kallar Barack Obama Nordkoreas handlande ett brott mot säkerhetsrådets FN-resolution 1718 som Pyongyang antog 2006 sedan landet genomfört en rad provskjutningar med robotar.

– Det här hotar länders säkerhet, både nära och fjärran.

Och under sitt tal i dag inför 30 000 människor i Tjeckiens huvudstad Prag skrädde den amerikanska presidenten inte orden:

–  Nordkorea har brutit mot reglerna genom att för andra gången avfyra en raket. Regler måste vara bindande och överträdelser måste straffas. Ord måste betyda något. Nu är det dags för ett internationellt gensvar. Nu är det dags för Nordkorea att lära sig att man inte uppnår respekt genom att skrämmas.

Krismöte i dag

I dag, klockan 21.00 svensk tid, ska USA och Japan sitta ner i ett krismöte med FN:s säkerhetsråd och diskutera vilka konsekvenser detta bör få för Nordkorea.

Kina och Ryssland manar dock de andra länderna att besinna sig.

– Vi uppmanar alla sidor att avstå från åtgärder som kan orsaka en ökande spänning på den koreanska halvön, sade en talesman för det ryska utrikesdepartementet till ryska nyhetsbyrån RIA Novosti.

”Allvarligt hot”

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon beklagar att Nordkorea gick emot resten av världens önskninga och vill nu att de så kallade sexpartssamtalen ska återupptas.

I sexpartssamtalen avhandlas det nordkoreanska kärnvapenprogrammet och de nationer som ingår i gruppen är Nordkorea, Kina, Sydkorea, USA, Ryssland och Japan.

Nordkorea är ett av världens fattigaste länder och leds sedan 1994 av Kim Jong-il. När Taepodong-2 testades 2006 – första och hittills enda gången – exploderade den efter 40 sekunder.