Ge kossan en kram - få mera mjölk

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-30

Kor som får mycket uppmärksamhet mjölkar bättre

JÖNKÖPING. Praktkossan Sippa, 7, är en hejare på att leverera.

Undra på det när hon är kramgoast i hela ladugården.

För så här är det: kor som får mycket uppmärksamhet mjölkar bättre.

Precis som människor vill kor bli sedda och väl bemötta. En klapp, ett vänligt ord, gärna tilltalade vid namn – resultatet syns direkt i mjölkspannen, enligt ny brittisk forskning.

Catherine Douglas vid Newcastle University har frågat 500 bönder om deras förhållningssätt i ladugården, bland annat om de har namn på sina kor.

Personligt bemötta

Svaren visade att kossor som blir personligt bemötta producerar upp till 250 liter mer mjölk om året än sina mindre uppmärksammade systrar.

– Förvånar mig inte alls, djur blir lugna och avslappnade av vänlighet, säger Alexandre Barchiesi, agronom och djurskyddsinspektör på Jordbruksverket.

– Kor som hanteras väl tackar med bra avkastning.

På Sjöviks västergård utanför Jönköping strövar 96 välmående mjölkkor runt i lösdriftsladugården.

Sippa är kelsjuk

– Där har du Sippa, hon är duktig. Och så vill hon kela hela tiden, hinner Sture Filipsson, 39, upplysa innan praktkossan är framme och slickar honom i nacken.

Hustrun Linda, 39, kollar i pärmen och bekräftar:

– Jo, Sippa presterar väldigt bra, 51 liter per dag, över snittet i ladugården faktiskt. Så den där engelska forskningen stämmer nog.

Har ni namn på varje individ?

– Ja, alla är döpta efter sin mamma så ibland har vi många Sabina eller Svalan eller Belly. Det är ett sätt att ha ordning på familjerna. Alla har också ett nummer.

Om Sture händelsevis skulle glömma namnet på någon i en trängd situation hugger han till med en nödlösning för att få kontakt:

– Då ropar jag: Hallå där Ulla–Bella! Det brukar alltid funka.

ANNONS