Sveriges största husprojekt någonsin

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-12

Nu har Superbygget i Solna Smygstartats. Nya Karolinsak sjukhuset kommer att bli 335 000 kvadratmeter stort och med en beräknad kostnad på 14 miljarder kronor är det Sveriges största husprojekt någonsin.

Att det blev ett nytt sjukhus snarare än att renovera och bygga om det befintliga har varit beslutat sedan länge. Trots kostnaden på 14 miljarder kommer det att bli billigare än vad en ombyggnad och upprustning skulle ha kostat. Just för att lokalerna var i sådant uselt skick och att sjukhuset var utspritt på en så stor yta gjorde att det gamla omoderna systemet skrotades.

Historiskt sett hör investeringen till de absolut största i Stockholms historia. Det är också det första riktiga OPS-projektet (Offentlig privat samverkan) som genomförs i landet. Men det är även ett projekt som innehåller politiska kontroverser. Till tidningen Byggindustrin säger finanslandstingsråd, Catharina Elmsäter-Svärd (M).

– Med den här modellen där vi låter ett privat konsortium stå för hela projektet har vi en fast kostnad i nästan 40 år och vi betalar heller inte ett öre förrän det nya sjukhuset står klart.

Men den politiska kontroversen kommer av att socialdemokraterna känner sig överkörda genom det borgerliga beslutet att testa den nya finansieringsformen. I artikeln i Byggvärlden uttrycker Ingela Nylund-Watz (s) farhågor för att OPS-upplägget i längden kommer att bli ett dyrare alternativ för skattebetalarna.

– Ett universitetssjukhus är en lika viktig infrastruktur som väg eller järnväg för ett samhälle. Det är en så oerhört viktig beståndsdel att samhället bör ha full kontroll. Jag är rädd för att detta blir ett dyrköpt experiment, säger Ingela Nylund-Watz.

OPS betyder Offentlig Privat Samverkan och upplägget innebär att det företagskonsortium som tar hem uppdraget, ska utforma, bygga, finansiera och förvalta sjukhuset under en period på minst 30 år. Landstinget betalar ingenting fram till dess att sjukhuset är färdigt för inflyttning vilket beräknas ske i december 2015. Från och med då betalas en hyra för lokalerna fram till dess att man slutligen tar över dem någon gång kring 2030-2035. Hyran bestäms enligt avtal men minskas i händelse av förseningar, sämre tillgänglighet, eller om krav på kvalitet inte möts.

Fakta om Nya Karolinska sjukhuset

Felix Björklund, Minimedia

Följ ämnen i artikeln