Familj hålls gisslan – av tjurig tjädertupp

Uppdaterad 2015-05-03 | Publicerad 2015-05-02

Boende på Singö har ringt polisen då deras situation blivit ohållbar.

– Man kan kalla det ett gisslantagande, men det är mer som herren på täppan, säger Albin Näverberg, presstalesman hos Stockholmspolisen.

Det är parningstid för tjädern, vilket nu skapat problem för en familj på Singö i Roslagen. De larmade vid 16-tiden om att de inte vågar gå ut från sitt hus, på grund av en kärlekskrank och revirkänslig tjädertupp.

"Kommer inte ut"

– De kommer inte ut ur sin villa för att tuppen uppfattar människan som en motståndare, en utmanare om dess revir. Och de har väl annat att göra än att sitta inne och kolla på Frankrike och Tyskland i hockey, säger Albin Näverberg.

Men polisen åker inte ut och skjuter ihjäl tokiga fåglar hur som helst. Så familjen har kopplats vidare till Katastrofhjälpen för fåglar och vilt.

Tokiga på våren

Enligt polisen är aggressiva tjädrar inte ovanliga i dessa tider. De är kända för att till och med kunna attackera bilar med sina vassa klor. Det är dock oklart exakt på vilket sätt just denna tjäder håller öborna instängda i sin villa.

– Det är den tiden på året då de är tokiga. Om våren kan de bli rätt så farliga och angripa fordon och allt möjligt. De är rätt stora och det är inte roligt att möta en tjurig tjädertupp, säger Albin Näverberg.

Aftonbladet har utan framgång sökt Katastrofhjälpen för fåglar och vilt.