Syriske läkaren: ”Nu får det vara nog”

Publicerad 2015-09-19

En syrisk läkare som arbetar för Läkare utan gränser berättar i ett öppet brev om de fasansfulla scenerna från de bombade förorterna till Syriens huvudstad Damaskus.

– Vi tvingas ibland amputera på grund av brist på resurser, säger han.

Läkaren, som har bett att få vara anonym av hänsyn till sin egen säkerhet, ger ett tydligt besked i brevetLäkare utan gränsers hemsida:

– Nu får det vara nog av död och belägring. Nog av blod och misär i Syrien. Det är för många som dör varje dag, skriver läkaren.

Bomber faller över stadsdelen

Han arbetar i den hårt drabbade förorten Östra Ghouta utanför huvudstaden Damaskus. Ghouta kontrolleras av rebeller. Amnesty International har anklagat den syriska regimen för att vara skyldiga till krigsbrott på grund av det tunga bombardemang som Ghouta utsätts för. Stadsdelen attackeras regelbundet. I mitten av augusti gick regimen till attack mot en marknad. Över 100 personer dödades och fler än 200 skadades. 2013 utsattes stadsdelen även för en gasattack som dödade hundratals.

”Värsta någonsin”

Läkaren beskriver augusti som den värsta månaden någonsin.

– Alla borde få veta hur den humanitära situationen är i Östra Ghouta. Vi har varit belägrade i två år. Vi kan i princip inte ta in några varor eller mediciner. I augusti har vi sett en ökning av våldet. Intensifierade fruktansvärda luftanfall. Massaker på massaker, säger han till Läkare utan gränser.

Han beskriver grymheten i de så kallade ”dubbelattackerna” som regimen utför.

– De gör många luftanfall och ”dubbelattacker”, där det först kommer en attack. Sedan en paus. Och sedan kommer en ny attack på samma plats. Bomberna dödar våra ambulansförare, personer som försöker ta hand om skadade och de tidigare skadade från den första attacken, säger läkaren.

Enormt tryck på läkarna

De intensiva bombattackerna skapar ett enormt tryck på läkaren och hans kollegor som försöker vårda alla skadade.

– Vi har behövt göra många fler amputationer. Ibland tvingas vi amputera på grund av brist på resurser. En av mina patienter var ett barn som fick armen bortsliten i en attack.

– Ärligt talat har augusti varit det värsta jag någonsin sett när det gäller sjukvård. Hundratals skadade kommer in. Ibland måste vi jobba i två–tre dagar utan sömn. Men vi försöker rädda liv och det är det som håller oss igång.

Läkaren beskriver rädslan i den syriska stadsdelen. Ljudet av flygplan och granater får alla att springa mot skyddsrummen. Under sådana förhållanden förändras synen på vad det innebär att ha det bra, menar han.

– Alla som inte är skadade eller döda har haft tur.

Galna scener

Det finns en scen som läkaren aldrig kommer att glömma.

– Det här visar galenskapen i allt detta. Jag tog hand om en patient, ett barn. Han hade skador över hela ansiktet, armarna, benen – men han skrattade! Han bara skrattade och skrattade. Barn brukar vara rädda för injektioner och nålar. Men han skrattade åt alltihop.