Folkpartiet utmanar Moderaterna om den tunga ministerposten

Publicerad 2015-07-02

Erik Ullenhag

VISBY. Nu går Folkpartiet på offensiven i Moderaternas paradgren.

Vinner Alliansen valet 2018 kommer liberalerna att satsa stenhårt på att lägga beslag på en ministerpost på Finansdepartementet.

– Inför regeringsskiftet 2006 hade vi inte en ekonomisk politik som höll samman. Vi blev för svaga i förhandlingarna gentemot Moderaterna, säger ekonomiska talespersonen Erik Ullenhag (FP).

I dag arrangerar FP ett ekonomiskt seminarium under politikerveckan i Visby. Det är första gången på sex år som partiet gör något liknande och det är ingen slump att man nu är tillbaka på banan.

Efter valförlusten i höstas, där FP nådde sitt näst sämsta resultat någonsin, har partiet inlett ett omfattande förnyelsearbete av sin politik.

FP:s ekonomiska talesperson Erik Ullenhag säger att man i dag är alldeles för svaga i den ekonomiska politiken - enligt honom historiskt en liberal paradgren. Under de åtta åren i alliansregeringen var det Moderaterna och Anders Borg som styrde på Finansdepartementet. Där har det inte suttit en folkpartist sedan Ann Wibble var finansminister 1991-94.

– Inför regeringsskiftet 2006 hade vi inte riktigt en ekonomisk politik som höll samman. Det gjorde att vi blev för svaga i förhandlingarna gentemot M. Är du inte fullt ut trovärdig i din ekonomiska politik blir du inte en spelare över hela fältet, säger Ullenhag.

Självkritiska liberaler

Han säger att FP varken varit tillräckligt relevanta eller trovärdiga i frågan. Nu behövs en nytändning, menar han.

– Det finns en lite spridd uppfattning bland en del allianssympatisörer om att vi snart ska komma tillbaka till makten eftersom den nya regeringen inte är något vidare. Det är en jättefarlig inställning. Vi har ett behov av att fylla på idéskafferiet med vad vi vill göra ifall vi åter hamnar i regeringsställning.

Ramarna för den nya politiken är satta.

– Vi kommer att poängtera väldigt tydligt att det ska löna sig att utbilda sig och arbeta. Vi kommer att hitta vägar för att pressa tillbaka marginalskatter. Vi kommer dessutom vara modigare med att föreslå åtgärder för att få in de som är mycket långt ifrån arbetsmarknaden i jobb, säger Ullenhag.

Hoppas på förflyttning inom M

FP och C har under lång tid krävt att lagen om anställningsskydd ska luckras upp, men M har vägrat.

– Jag tycker mig se ett uppvaknande hos delar av Moderaterna, jag välkomnar att Anders Borg säger att den här typen av åtgärder och reformer borde vi vågat göra under förra mandatperioden.