Så ser EU-medborgares rättigheter ut

Uppdaterad 2015-11-04 | Publicerad 2015-11-03

Experter: ”Finns inga särskilda skyldigheter att ta hand om en sådan här grupp”

EU-migranter som blir avhysta, som de från Sorgenfriområdet i Malmö, har inte automatiskt rätt att få bostad eller biljett hem.

– Det är knepigt. Det finns inga särskilda skyldigheter att ta hand om en sådan här grupp, säger Germund Persson, chefsjurist på SKL, Sveriges kommuner och landsting.

Lägret med mellan 100 och 200 EU-migranter i Sorgenfriområdet i Malmö rivs och personerna som bott där har avhysts.

De huvudsakliga skälen är de sanitära förhållandena – och att migranterna ockuperat marken olagligt.

Men vilket ansvar har egentligen samhället för att erbjuda till exempel boende eller biljetter till EU-migranterna när de körs bort?

– Det är knepigt. Det finns inga särskilda skyldigheter att ta hand om en sådan här grupp. Det man tänker mest på är socialtjänstlagen. Men de vistas ju här i Sverige i regel av den fria rörligheten, säger Germund Persson, chefsjurist på Sveriges kommuner och landsting, SKL.

”Man ska inte svälta ihjäl”

Malmö stad har beslutat att erbjuda ett 50-tal sovplatser till EU-migranter från Sorgenfri-lägret och biljetter tillbaka till hemländerna.

– Man har ingen rätt att få bostad efter en avhysning. Det är som att om en tysk eller britt åker hit så har de inga sådana rättigheter, säger Germund Persson.

En biljett hem är heller ingen rättighet. Däremot finns det skyldigheter för socialtjänsten att ingripa i nödsituationer. Men då handlar det oftast om att EU-migranterna själva måste söka hjälp, om det inte finns barn inblandade i situationen.

– Här tycker vi att det finns rätt att som nödlidande få akuta insatser. Man ska inte behöva svälta ihjäl. Finns det barn med i bilden då kan socialtjänsten ha rätt att ingripa. Men det är inte så ofta som det är så.

Vissa kommuner gör ingenting

EU-medborgare har enligt lag rätt att stanna tre månader i Sverige. Men EU-migranter kan skickas hem om de misstänks inte kunna försörja sig på ett ärligt sätt.

Ulf Bernitz, professor i europeisk integrationsrätt vid Stockholms universitet, betonar också att socialtjänsten har ett ansvar i nödsituationer. Vissa kommuner erbjuder EU-migranter en bussresa hem och några bidrar med pengar till härbärgen. Ett flertal kommuner gör dock ingenting.

– Utgångspunkten är att vi har inget ansvar utan man ska reda sig själv för privat vistelse, säger han.

Juridiskt finns alltså ingen skyldighet. I stället rycker frivilligorganisationerna in och försöker stötta.

Regeringens samordnare för arbetet med utsatta EU-medborgare, Martin Valfridsson, har sagt: ”Vi har ingen nationell tak-över-huvudet-garanti. Vi avhyser i storstäderna till och med barnfamiljer som inte kunnat betala sin hyra.”

Ulf Bernitz säger att för att få uppehållsrätt i längre än tre månader måste besökarna ha ett pass eller id-kort och vara anställd eller arbetssökande.