Försvarsmakten tog bort Pridehyllning

Publicerad 2015-07-28

Försvarsmakten ändrade sin profilbild på Facebook till en regnbågsflagga.

Men efter en storm på sociala medier försvann bilden efter bara några timmar.

”Tanken och syftet var gott men resultatet fel”, skriver Erik Lagersten, informationsdirektör.

Under måndagen visade Försvarsmakten upp regnbågens alla färger på Facebook.

Men bara i några timmar.

I samband med Prideveckan uppdaterades myndighetens profilbild: som bakgrund till Försvarsmaktens heraldiska vapen lade man in en regnbågsflagga.

Initiativet hyllades och bilden fick snabbt tusentals Facebookanvändare att trycka på ”gilla”-knappen.

Tog bort bilden

Men diskussionen i kommentarfältet blev hätsk och efter bara några timmar var profilbilden borttagen och ersatt med den vanliga.

Erik Lagersten, informationsdirektör på Försvarsmakten, var den som beslutade om att bilden skulle tas bort.

”Tanken och syftet var gott men resultatet fel. Försvarsmaktens heraldiska vapen, som är en av symbolerna för statens absoluta myndighetsutövning, ska vara tydliga, igenkänningsbara samt vara utformade på ett sätt som inte kan förväxlas med annat. Denna tydlighet uppnåddes inte genom att kombinera med regnbågsflaggan”, skriver han i ett inlägg på Facebook.

”Ska slå vakt om människors lika värde”

Även om bilden togs bort är Försvarsmaktens engagemang i HBTQ-frågar starkt, enligt informationsdirektör Erik Lagersten.

”Så länge det finns en enda medarbetare eller frivillig som inte vågar, eller rent av trakasseras, för sin önskan om att vara den han, hon eller hen själv väljer ska Försvarsmakten varje dag, i tjänsten eller på Pride markera och slå vakt om alla människors lika värde”, skriver han.

Enligt Lagersten ska man inte se borttagningen av bilden som ett bevis på att de ”homofobiska argumenten” i kommentarfältet vann.

”Var vi står i sak råder det inga tvivel om. I Försvarsmakten behöver ingen kamouflera sin personlighet”, skriver Lagersten.

Följ ämnen i artikeln