20-årig man häktad för förberedelse till terroristbrott

Uppdaterad 2016-03-16 | Publicerad 2016-02-11

En 20-årig man häktades på torsdagen misstänkt för förberedelse till terroristbrott.

Han är tidigare ostraffad men hämtades i slutet av januari in till förhör av Säpo, misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, skriver Expressen.

Mannen har påbörjat en lärarutbildning och är hemmahörande norr om Stockholm.

– Han är världens snällaste kille, nästan lite för snäll så att han inte vågade säga nej till någon, säger en vän.

Mannen har begärts häktad av Riksenheten för säkerhetsmål och är på sannolika skäl, den högre misstankegraden, misstänkt för förberedelse till terroristbrott.

Han häktades under eftermiddagen av Attunda tingsrätt.

– Personen är hemmahörande i Stockholmsregionen, men det är allt vi kan säga just nu, säger Fredrik Milder på Säpos pressjour.

Misstänkt brott i januari

Enligt häktningsframställan är mannen 20 år gammal, hemmahörande i en kommun strax norr om Stockholm och har påbörjat en lärarutbildning.

– Jag känner honom inte riktigt, han var väldigt tyst och tillbakadragen, säger en före detta klasskamrat som vill vara anonym.

En annan kvinna minns dock 20-åringen bättre.

– Han är världens snällaste kille, nästan lite för snäll så att han inte vågade säga nej till någon. En spinkig kille som alltid var klädd i skjorta och slips.

Hon berättar att mannen slutade på utbildningen bara några månader efter terminsstart.

– Han var artig och höll upp dörren åt folk, men jag tror att han var ganska ensam. Jag minns inte att han hade några vänner.

Mannen förhördes klockan 14.15 i måndags och anhölls en timme senare.

Brottet misstänks ha begåtts mellan den 1 januari och den 31 januari i år.

Mannen är tidigare ostraffad. I slutet av januari hämtades han dock in till förhör av Säpo, skriver Expressen. Han var då skäligen misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse men misstankarna räckte inte för ett gripande.

Grannarna förvånade

När Aftonbladet besöker två adresser där mannen har varit skriven på sistone säger grannar att de är förvånade över att han nu har gripits.

På en av adresserna berättar en granne att det den senaste tiden har hörts konstiga ljud från lägenheten.

– Jag har uppfattat det som att de har renoverat lägenheten. Det har låtit som om någon lagt klinker på golvet, säger grannen till Aftonbladet.

På den andra adressen uppger en kvinna att hon bara sett mannen några gånger.

– Jag har bott här i 18 år och jag vet vem han är men inte träffat på honom här mer än ett par gånger, säger hon.

Strikt sekretess

Aftonbladet har sökt mannens advokat Peter Jansson samt Ewamari Häggkvist, åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål, som leder utredningen.

Karin Rosander, informationsdirektör på Åklagarmyndigheten, har varit i kontakt med Ewamari Häggkvist:

– Hon säger att en person är häktad på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till terroristbrott. I övrigt råder det strikt förundersökningssekretess och hon kan inte säga mer än så.

Enligt Säpo har häktningen inget samband med det falska larm om ett förestående terrorbrott i Stockholm som polisen fick in under torsdagseftermiddagen.

Följ ämnen i artikeln