Italien bärgar flyktingbåt med 700 döda

Uppdaterad 2016-07-05 | Publicerad 2016-06-29

Fiskebåten från Syrien var överfylld av flyktingar och sjönk inför ögonen på räddningsarbetare.

De flesta ombord hade inte en chans - inlåsta under däck.

Nu har italienska flottan bärgat båten för att försöka identifiera offren.

Den 18 april 2015 hade fiskebåten hunnit halvvägs från Libyen till den italienska ön Lampedusa när den fick problem.

Kustbevakningen larmade ett portugisiskt lastfartyg i närheten för att bistå flyktingbåten.

Men inför ögonen på besättningen kapsejsade båten.

Bara 28 lyckades räddas ur havet.

Enligt överlevande fanns det omkring 800 människor ombord, de flesta instängda under däck utan en chans att ta sig ut.

370 meters djup

Sedan i våras har den italienska flottan arbetat för att lokalisera båten och undersöka om den kan transporteras in till land.

Med hjälp av obemannade robotfarkoster har man lyckats lyfta fiskebåten där den låg på 370 meters djup, skriver Telegraph.

Under onsdagen transporterades den in till hamn i Augusta på Sicilien sedan alla luckor i skrovet tätats för att inga kroppar skulle kunna flyta iväg.

I Lampedusa har ett nedkylt tältliknande utrymme ställts i ordning och det är där det kriminaltekniska arbetet kommer att utföras.

– Arbetet med att ta ut kropparna ur vraket kommer att skötas av räddningspersonal och frivilliga från Röda Korset, säger en talseperson för flottan.

Lovat alla en begravning

Därefter kommer medicinsk expertis från olika universitet att undersöka kropparna för att samla information som kan möjliggöra identifikation.

Bärgningen av båten och arbetet på land är en dyr historia men uppfyller löftet som premiärminister Matteo Renzi gav när tragedin träffade med full kraft: Att Italien skulle göra allt för att identifiera kroppar och ge alla en värdig begravning.

Nu hoppas man att tandavtryck, dna och särskilda kännetecken på kropparna ska göra identifikationen möjlig och så långt det går ge de efterlevande någon slags tröst.