AFTONBLADET AVSLÖJAR: Säljer stulna mobiler helt öppet på härbärget

Uppdaterad 2016-04-22 | Publicerad 2016-04-21

Föreningen Ny Gemenskap tar varje år emot miljontals kronor i bidrag från Stockholms stad och privatpersoner för att bland annat hjälpa utsatta EU-migranter.

På föreningens dagverksamhet säljs stulna mobiltelefoner öppet – och en av föreningens anställda är själv inblandad i handeln.

– Vi känner varandra. Alla här stjäl, säger den anställde när Aftonbladet går in med dold mikrofon.

Rumänske Ioan Bucur, 61, lurades i höstas till Sverige och tvingades under hot att tigga åt en landsman. När tiggandet inte gav tillräckligt med pengar tvingades han i stället att stjäla.

Bucur stal eltandborstar, rakblad, sprit, juldekorationer och mobiltelefoner, vilket Aftonbladet har berättat om i ett tidigare reportage.

Under sin tid i Sverige bodde Ioan Bucur i en bil i Västberga, intill härbärget Ny Gemenskap. Och det var också här stora delar av stöldgodset såldes, enligt Bucur.

– Allt byttes mot kontanter på Ny Gemenskap, säger han.

Ioan Bucur pekar ut en man i 40-årsåldern med rumänsk bakgrund som är anställd på Ny Gemenskap.

– Det var han som köpte.

Till en början har vi svårt att tro på uppgifterna. Ny Gemenskap är en ideell förening med kristen värdegrund som har drivit härbärge i över 40 år. De senaste åren har verksamheten allt mer riktats till utsatta EU-migranter. Föreningen erbjuder mat och dryck och en möjlighet att duscha och tvätta kläder. Bara under 2015 tog man emot 4,5 miljoner kronor i bidrag från Stockholms stad, och i november beslutade Stockholms stad om ett extra bidrag på 146 000 kronor för arbetet med EU-migranter under vintern. Man tar även emot gåvor från allmänheten genom ett kontrollerat 90-konto.

Anställd köper stöldgods

Men uppgifterna om Ny Gemenskap når oss också från annat håll. Flera rumänska tiggare som Aftonbladet har varit i kontakt med uppger att handeln med stöldgods pågår öppet och att härbärgets egen personal är inblandad. En del av de stulna varorna säljs vidare direkt i Sverige medan annat skickas till Rumänien, där det finns en blomstrande marknad för stulen hemelektronik.

Vi tar hjälp av den rumänske tiggaren Romeo, som egentligen heter något annat. Romeo beger sig till Ny Gemenskaps dagverksamhet, utrustad med en begagnad Iphone 6, som Aftonbladets it-tekniker har rensat på all information. Och en dold mikrofon.

Utanför det herrgårdsliknande härbärget i Västberga står en klunga rumänska män och röker i den kyliga marsmorgonen. Fem bilar står parkerade, varav alla utom en har körförbud. Ett par av bilarna har madrasser och filtar och fungerar som bostad.

– Vem är du? frågar en av männen.

Romeo visar upp ett papper, som vi gett honom, från en läkare som säger att han behöver tillgång till dusch efter en operation.

Det blir inträdesbiljetten.

Intervjuats om hjälparbetet

Inne i huset sitter ett tjugotal andra rumäner, alla utom två är män. Där finns också den rumänsktalande anställde som Ioan Bucur tidigare har pekat ut som delaktig i handeln, och en rumänsktalande kvinna som också är anställd av föreningen.

Mannen och kvinnan har i flera tidningsintervjuer berättat om sitt arbete för att hjälpa utsatta rumäner.

Nu kretsar samtalen kring kriminalitet. Det handlar om var man kan stjäla mobiltelefoner, Ipads, bärbara datorer, eltandborstar och whiskyflaskor. Och om huruvida det är enkelt att snatta på elkedjan Mediamarkt.

– Vem kan ordna kvinnor för prostitution? frågar en man.

En 26-åring berättar om hur han misshandlade en annan rumän för att ta över hans tiggarplats, som han nu har sålt vidare.

– När jag slog honom i huvudet… boom… ramlade han ner på marken som död. Sedan slog jag honom igen i ansiktet, fy fan vad jag slog honom. Jag kände att mina Adidasskor klistrades fast i hans ansikte, säger han framför de båda anställda.

Aftonbladet känner till 26-åringens identitet. Han dömdes i december till böter för att ha stulit drivmedel och misstänks nu av polisen för misshandeln av en annan rumän i södra Stockholm i mars.

Köper mobilen

Romeo, Aftonbladets medarbetare, går fram till den manlige anställde på Ny Gemenskap och säger att han har en mobiltelefon som han vill sälja.

Den anställde ber honom att följa med in till duscharna och börjar granska telefonen.

– Du har strulat med mobilen. Du har försökt att rensa den, säger den anställde.

– Nej, nej. Jag tog ut simkortet.

– Du har gett den till någon för att rensa den. Jag ser det direkt.

Romeo säger att han har hittat mobilen på ett diskotek. Ny Gemenskaps anställde tror honom inte.

– Kom igen… Kom inte till mig med sådana historier.

– Jag svär. Jag ljuger inte.

– Kolla, om du vill komma till mig… alla killar från Rumänien kommer hit. Vi känner varandra. Alla här stjäl, ingen hittar telefoner på samma sätt som du.

Den anställde mannen beklagar att priserna på Iphone har sjunkit. Efter en kort förhandling ger han Romeo 740 kronor i handen för telefonen, som han lägger in i ett skåp.

– Kom tillbaka när du har annat att erbjuda. Jag köper, jag fixar, säger han.

Polisen ovetande

Peter Enell, inspektör på Citypolisen, känner inte till att härbärgen används som hälericentraler. Han säger att de flesta tiggare i Stockholm är här frivilligt, utan kriminella syften. Men det finns de som begår brott.

– Ofta är man ute efter mobiler och andra lättåtkomliga stöldobjekt, säger han.

När Aftonbladet konfronterar Ny Gemenskaps platschef Anna Malmqvist med uppgifterna förnekar hon att det skulle pågå någon handel med stulna föremål i huset.

– Det händer så klart att det stjäls saker här, men att det skulle pågå någon öppen handel med stöldgods och att våra egna anställda skulle vara inblandade är helt uteslutet.

Bland EU-migranter i Stockholm talas det mycket om att man kan sälja och köpa mobiltelefoner här.

– Det går så mycket rykten.

Samtalen bland era besökare kretsar mycket kring kriminalitet. Hur ser du på det?

– Det är inget jag känner till. Men jag talar inte rumänska, säger Anna Malmqvist.

Ni har anställda som talar rumänska. Vad har de berättat för dig?

– Inget om något sådant.

Varför är det nästan bara manliga EU-migranter som kommer hit?

– Det är ett problem, men kvinnorna är ute och tigger på dagarna.

Efter att ha lyssnat på ljudfilen kan Anna Malmqvist bekräfta att det är hennes anställde som köper telefonen.

– Jag känner igen hans röst. Det är oerhört allvarligt. Jag är djupt chockad och kommer genast att vända mig till styrelsen med de här uppgifterna.

Några timmar senare återkommer Anna Malmqvist på telefon. Hon säger att den anställde har gett en "annan version" av händelsen och att hon nu "inte är säker" på Aftonbladets uppgifter.

– Vi utreder givetvis detta. Men det är så mycket maffiametoder i den här branschen, olika grupper som strider mot varandra.

Hur menar du då?

– Jag har blivit uppmanad att inte säga för mycket. Jag kan inte den här världen och jag vill inte kunna den.

Du ansvarar för en verksamhet som tar emot miljontals kronor från allmänheten. Är det inte din skyldighet att kunna den här världen?

– Utifrån de förutsättningar vi har gör vi ett bra jobb.

Åsa Lindhagen (MP) är socialborgarråd i Stockholm. Hon reagerar starkt på uppgifterna.

– EU-medborgare är en utsatt grupp och det är viktigt att erbjuda stöd. Men det här är oerhört allvarligt. Vi kommer att starta en utredning omedelbart, säger hon.

Aftonbladet har träffat slavarna som lever på våra gator – läs hela reportaget här.

Läs hela reportaget!

De luras till Sverige med löften om enkla jobb och snabba pengar. Här utnyttjas de hänsynslöst för att tigga, stjäla eller prostituera sig. I Sverige ökar antalet fall av människohandel snabbt i tiggandets spår. Aftonbladet har träffat slavarna som lever på våra gator.