Migranter mot hamn för 14 dagars karantän

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Shahzad Abdul/AFP/TT
Glädjescener ombord på Ocean Viking efter besked under söndagen att dee kommer att få lägga till i Italien.

NYHETER

Italien har givit det norskflaggade fartyget Ocean Viking tillstånd att föra de 180 migranterna ombord i hamn på Sicilien för att där föras över till ett karantänfartyg.

Efter slagsmål och flera självmordsförsök har situationen ombord på Ocean Viking blivit desperat.

– Vi har fått instruktioner från de italienska sjöfartsmyndigheterna att låta dem som befinner sig ombord gå i land i Porto Empedocle, säger en talesperson för SOS Méditerranée, den franska hjälporganisationen som kör båten, till nyhetsbyrån AFP som har en journalist ombord på fartyget.

Väl i den sicilianska orten kommer migranterna att föras över till karantänskeppet Moby Zaza, vilket NRK var först med att rapportera om.

I över en vecka har 180 migranter, däribland 25 barn, väntat på besked ombord på Ocean Viking. Både Italien och Malta har nekat dem att gå i hamn, delvis med hänvisning till covidpandemin.

Undantagstillstånd ombord

Efter att flera slagsmål brutit ut och sex personer försökt begå självmord utlyste SOS Méditerranée på fredagen undantagstillstånd ombord.

I lördags genomförde ett italienskt läkarteam hälsokontroller på migranterna och meddelade därefter att de på måndag får föras över till karantänskeppet.

Coronapandemin har försvårat ett redan utsatt läge för de människor som försöker korsa Medelhavet. Få länder är beredda att ta emot migranter av rädsla för att de kan vara smittade av viruset.

Under coronavirusets utbrott i Italien i början av mars hölls hela fartyget Ocean Viking i karantän, vilket fick SOS Méditerranée och Läkare utan gränser (MSF) att rikta skarp kritik mot Italien.

"Att sätta Ocean Viking i karantän är detsamma som att stoppa en ambulans mitt i en utryckning", sade Michael Fark, ansvarig för Läkare utan gränsers insatser på Medelhavet och i Libyen, i ett pressmeddelande.

"Covid-19 är ett legitimt folkhälsohot, men det får inte användas som ett rättfärdigande för att stoppa livräddande sök- och räddningsverksamhet till havs."

Tortyr och övergrepp

Ombord Ocean Viking finns migranter från Nordafrika, Nigeria, Pakistan och flera andra länder som flytt över Medelhavet från Libyen.

Förra året försökte över 100 000 migranter korsa Medelhavet, enligt FN:s internationella migrationsorganisation IOM. Fler än 1 200 människor omkom under resan.

Siffrorna är de lägsta sedan IOM började föra statistik 2014. Ett skäl till att antalet migranter minskar är att färre lyckas lämna Libyens vatten, enligt Läkare utan gränser.

Migranter som stoppas av libysk kustbevakning förs tillbaka till landet, där de enligt Läkare utan gränser sätts i förvar med risk för tortyr, sexuella övergrepp och tvångsarbete. 2019 stoppade den libyska kustbevakningen över 8 000 migranter på Medelhavet innan de nått internationellt vatten.

Publicerad:

LÄS VIDARE