Zethraeus misstänkt i knarkhärva på fängelset

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-12-14

Han misstänks ha organiserat handeln på Hall

Stureplansmördaren Tommy Zethraeus, 33, organiserade knarkhandeln på Hall med flickvännen, före detta fångar och en fångvaktare.

Fem personer är häktade och fler kommer att gripas.

FLICKVÄNNEN HJÄLPTE TILL Tommy Zethraeus misstänks ha organiserat knarkhandel på Hallanstalten - medhjälp av sin flickvän på utsidan.

Personal och fångar på Hall har samarbetet med före detta fångar för att få in narkotika på anstalten. Ännu vet inte polis och åklagare hur stor narkotikahärvan är.

För fem veckor sedan häktades en fångvaktare, 61, misstänkt för att ha sålt narkotika och dopningspreparat till internerna - några av dem landets farligaste kriminella.

Hjälp utifrån

Livstidsdömde Tommy Zeth-raeus tros ha organiserat försäljningen. Till sin hjälp har han haft grovt kriminella män som han förmodligen lärt känna på Hall.

En av dem, en 33-åring, blev i april villkorligt frigiven efter att ha avtjänat sex av nio år av ett fängelsestraff för dråp.

En annan, en 51-åring, skulle precis friges från en mångårig fängelsevistelse när han greps på nytt för drygt en vecka sedan.

Zethraeus 24-åriga flickvän är misstänkt för att ha hjälpt till och även hon är häktad för grova narkotikabrott.

Ännu fler gripanden är att vänta.

- Fler personer är inblandade och de kommer att bli föremål för polisen och mig. Utredningen får visa hur organiserade de har varit, säger chefsåklagare Stefan Bergman.

Tommy Zethraeus öppnade eld mot kön till Sturecompagniet i december 1994 för att han inte fått komma in på krogen. Fyra personer dog.

Camilla Norström