Hägglund har rätt om vårdcentralerna

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-07-09

Antalet vårdcentraler har ökat under KD-ledarens tid som socialminister

"Under mina år som socialminister har antalet vårdcentraler ökat med 20 procent", sa socialminister Göran Hägglund i Almedalen i dag.

KD-ledaren har rätt, ökningen beror troligen på att antalet privata vårdcentraler ökade efter införandet av vårdvalet.

Vad lögndetektorn granskar: I Almedalen i dag presenterade Göran Hägglund fem punkter för en bättre äldreomsorg. Han passade också på att berömma sig själv för sin tid som socialminister.

– Antalet vårdcentraler har ökat med nästan 20 procent under alliansregeringens mandatperiod, sa KD-ledaren.

Sanningen är: En rundringning till Sveriges landsting visar att antalet vårdcentraler i Sverige våren 2006 uppgick till drygt 940 stycken. Motsvarande siffra våren 2010 var drygt 1 120 stycken – en ökning med cirka 19 procent. Uppgifterna stöds av en rapport från Konkurrensverket om vårdvalet. Enligt den har 181 nya vårdenheter tillkommit eller godkänts för etablering sedan vårdvalssystem infördes i landstingen. Det motsvarar, enligt Konkurrensverket, en ökning med 19 procent.

Slutsats: Göran Hägglund har rätt, antalet vårdcentraler under hans tid som socialminister har ökat med nästan 20 procent. I stort sett alla av de nya vårdcentralerna drivs av privata ägare. Vad det betyder för vårdkvaliteten framgår inte av statistiken.

Följ ämnen i artikeln