Härdsmälta har inträffat vid Fuksuhima

Publicerad 2011-05-13

Tepco erkänner för första gången allvarliga problem vid kärnkraftsverket

Experter har varnat för att kärnkraftsolyckan vid Fuksuhima är värre än vad Japan vill medge.

Och nu erkänner kärnkraftsbolaget Tepco för första gången att en partiell härdsmälta drabbat en av de havererade kärnkraftsreaktorerna.

– Bränslet i reaktor nummer 1 har smält, säger bolagets talesman Junichi Matsumoto.

Ända sedan den allvarliga kärnkraftsolyckan inträffade efter jordbävningen och tsunamin i mars har internationella experter kritiserat Japan och kärnkraftsbolaget Tepco för att mörka allvaret i olyckan.

Och nu erkänner kärnkraftsbolaget att det har inträffat en härdsmälta i en av reaktorerna.

– Bränslet i reaktor nummer ett har smält, fallit till botten och bränt hål i reaktorinneslutningen. Men reaktorn var avstängd och under kylning och hålet är litet, sa bolagets talesman Junichi Matsumoto på en presskonferens i natt, enligt japanska medier.

Läcker radioaktiv strålning

Hålet uppskattas vara flera decimeter i diameter. Tepco säger att den radioaktiv strålning som läckt ut från hålet främst har gått ut i havet.

Enligt bolaget ska upptäckten ha gjorts tidigare i veckan då man utförde reparationer vid reaktor 1.

Tepco säger dock att man har läget under kontroll och att vatten har pumpats in i reaktorn och kylt ner den.

Statlig kontroll

Erkännandet om att en partiell härdsmälta ägt rum får stor uppmärksamhet i Japan och spär på kritiken mot Tepco.

I natt godkände Japans regering ett stödpaket till Tepco för att täcka kostnaderna för bland annat reparationer och de i skadestånden. Hur stora summor staten kommer att lägga in i den särskilda lånefonden är inte känt.

Samtidigt beslutades att en ny övervakningsorganisation ska bildas. I praktiken innebär åtgärderna att Tepco ställs under statlig kontroll.

I går meddelade regeringen att tusentals nötkreatur och annan boskap inom den två mil breda evakueringszonen kring Fukushima-verket inom kort kommer att börja avlivas, uppger TT.

Följ ämnen i artikeln