Fira freden – den 7, 8, eller 9 maj?

Uppdaterad 2015-05-08 | Publicerad 2015-05-07

Därför råder det förvirring kring när Andra världskriget verkligen slutade

Fredsdagen är den 7 maj.

Eller 8 maj?

Eller 9 maj?

Här är 9 saker du inte fattat när det gäller freden för 70 år sedan.

Aftonbladet 7 maj 1945.

1) Vad hände den 7 maj 1945?

Natten mot den 7 maj samlades tolv män från Tyskland, Frankrike, England, USA och Sovjet i ett litet hus i franska Reims. Där undertecknades Tysklands ovillkorliga kapitulation.

2) Och sedan då?

När budskapet nådde världen senare på dagen - Stockholm under tidig eftermiddag - firade människor genom att ösa ut innehållet i papperskorgar på gatorna som gigantiska konfettiregn.

3) Men den 8 maj, då?

Stalin var inte så himla nöjd med att kapitulationen undertecknats i Reims och inför inte fullt så betydande sovjetiska befäl. Så han deklarerade att kapitulationen bara var preliminär och den riktiga undertecknades i det sovjetiska högkvarteret i Berlin den 8 maj. Det är också den officiella fredsdagen i väst.

4) Och den 9 maj?

Eftersom kapitulationen i Berlin var sen så hann klockan passera tolvslaget i Moskva och bli till den 9 maj. Det var också tidigt den 9 maj som Stalin via radio proklamerade freden: ’’Den flera år långa kampen har slutat i seger. Ert mod har besegrat nazisterna. Kriget är över.’’ I öst betraktar man den 9 maj som den regel-rätta fredsdagen.

5) Varför firade USA freden med flaggorna på halv stång?

Den officiella fredsdagen, den 8 maj, råkade också vara USA:s president Harry Trumans födelsedag. Han hade efterträtt Franklin D Roosevelt som dog bara en knapp månad före freds- dagen. Truman gav sin företrädare äran för freden. Därför beslutade han att det skulle flaggas på halv stång sorgemånaden ut som en hyllning till Roosevelt.

Segrarmakterna Stalin, Truman och Churchill – som var oeniga om mycket.

6) Det firas den 15 augusti, också?

Ja, freden den 7 (eller 8 eller 9) maj gällde ju Europa. Kriget mot Japan fortsatte fram till den 15 augusti då kejsar Hirohito kapitulerade. Det är en dag som i någon mån firas i Storbritannien.

7) Den 2 september är också någon slags dag?

Den 2 september 1945 undertecknade Japan officiellt kapitulationen ombord på USS Missouri i Tokyobukten och andra världskriget var definitivt slut. I USA är det den verkliga ”seger över Japan”-dagen.

8) I Sverige, vad hände här?

Eftersom Sverige inte varit direkt indragen i kriget gladdes svenskarna under fredsdagen mest åt att Norge nu var fritt. De två som skötte direktsändningarna från Kungsgatan i Stockholm åt Radiotjänst var Lennart Hyland, som fick sitt genombrott där och då, och Gunnar Helén. Han blev senare mer känd som partiledare för Folkpartiet.

9) Tyskland, då?

Nej, den 8 maj är ingen dag som firas, officiellt eller inofficiellt. I år, på 70-årsjubileet, har en del museer i Berlin särskilda utställningar. Roligare än så blir det inte.

Följ ämnen i artikeln