Ryssland presenterar hypermodern stridsvagn

Publicerad 2015-05-05

Ryssland spänner sina militära muskler och planerar för fullt inför segerparaden i Moskva på lördag.

Superstridsvagnen T-14 Armata förväntas bli festens mittpunkt.

– Den har som första stridsvagn i världen ett fjärrstyrt torn, säger Fredrik Lindvall på FOI.

Ryssland har de senaste åren satsat mycket pengar på sitt försvar. Dels på nytt militärt materiel men också på utbildning av förband och övningar.

”Fjärrstyrt torn”

Armén har nu släppt bilder på vad som förväntas bli en av den hörnstenarna i det framtida ryska försvaret: Den nya Armata-stridsvagnen.

– Det som är unikt med den är att den har ett fjärrstyrt torn. Enligt uppgift styrs det digitalt. Det innebär att besättningen kan sitta skyddade nere i vagnen, säger Fredrik Lindvall, säkerhetspolitisk analytiker på totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

De nya bilderna på vapensystemet är från en repetition inför segerparaden den 9 maj, som markerar 70 år sedan andra världskrigets slut.

– De har arbetat med den här stridsvagnen under en längre tid. Den är frukten av investeringar från tidigare år, säger Fredrik Lindvall.

”Ny kapprustning”

Utöver stridsvagnen kommer flera nya vapen att presenteras under paraden, bland annat artilleripjäser och nya pansarbandvagnar. Totalt ska 198 pansarfordon delta i paraden, enligt RT.

Armatan beskrivs som unik i sitt slag med det obemannade tornet.

– Kanske förebådar en tid då hela vagnar blir självstyrande, som drönare, säger Fredrik Lindvall.

Han berättar att ryssarna har rustat upp under flera år nu.

– Försvaret som sådant kanske inte är mycket större men man utbildar personal och övar mer. Samtidigt kan man göra sig av med gamla vapensystem när man moderniserar sitt materiel.

Experter utesluter inte att den nya stridsvagnen kan leda till att Nato börjar se över sina stridsfordon och pansarförband.

– Det här kan starta en ny kapprustning, säger Jan Forsberg, överstelöjtnant vid Försvarshögskolan, till DN.

Ska tas i bruk nästa år

Enligt uppgifter från det ryska försvaret har man som mål att 2 300 Armata-stridsvagnar ska vara i tjänst år 2020.

Förra veckan uppgav Oleg Bochkaryov, biträdande chef för den ryska militära industrikommissionen, att Armata-stridsvagnen kommer att tas i bruk av armén nästa år. Den kommer inte att säljas till andra länder förrän om fem år. Det rapporterar nyhetsbyrån AP.

Flera av världens ledare är inbjudna att delta under segerparaden den 9 maj. Många har emellertid valt att tacka nej på grund av annekteringen av Krim och konflikten i Ukraina.

Varken representanter från USA eller Storbritannien kommer att finnas på plats, enligt BBC.