Nu stoppas tågen i Budapest

Uppdaterad 2015-09-03 | Publicerad 2015-09-01

Ungersk polis stoppar alla tåg från att lämna stationen i Budapest för att hindra flyktingar från att resa vidare.

Stoppet ska gälla på obestämd tid.

I går stormade ett stort antal flyktingar ett tåg på väg till Wien.

Läget har i flera dagar varit spänt vid tågstationen Keleti i Budapest. Där har tusentals människor på flykt samlats sedan de tagit sig in i Ungern via gränsen mot Serbien.

Fram till i går har polisen i den ungerska huvudstaden hindrat flyktingarna från att lämna stationsområdet, men i går stormade ett stort antal flyktingar ett tåg till Österrike.

Enligt de österrikiska myndigheterna anlände 3 650 personer till Wien i går, vilket är den högsta siffran hittills under den pågående flyktingkrisen.

Stoppar tågen

I morse kom beskedet att de ungerska myndigheterna beslutat att stoppa alla tåg från att lämna stationsområdet.

Ungerska tidningar rapporterar att meddelandet ropades ut i högtalarsystemet på perrongerna. Det har inte lämnats några besked om hur länge tågtrafiken kommer att vara inställd.

Ungerska myndigheter väntas i veckan att anta ett lagförslag som ska göra det olagligt att ta sig in i landet utan tillstånd.

Krismöte

Oenigheten om hur flyktingsituationen ska lösas är fortsatt stor i EU.

Frankrike och Tyskland har begärt ett krismöte den 14 september för att återigen diskutera hur medlemsländerna kan dela ansvaret för att hjälpa människor på flykt.

Tyskland räknar med att 800 000 människor kommer att söka asyl i landet i år. Förbundskansler Angela Merkel uttryckte återigen en vädjan till andra länder att hjälpa människor i nöd.

– Universella mänskliga rättigheter är en del av Europas historia och var ett av motiven till att EU bildades.