50-plussare – heta på arbetsmarknaden

Publicerad 2016-02-02

Nya siffror visar: Nu vill arbetsgivare anställa äldre

Yvonne Lindh, 59, fick nytt jobb efter bara två månader som arbetslös.

Efter flera års mörker på arbetsmarknaden får nu allt fler arbetslösa 50-plussare nya jobb, visar färska siffror från Trygghetsrådet (TRR).

– Jag hann bara vara utan jobb i två månader innan jag fick ett nytt, säger Yvonne Lindh, 59.

Enligt TRR ökade andelen 50 till 59-åringar som fick nya jobb med 10 procent förra året – och med 11 procent bland 60-plussarna.

Allra lättast hade seniorerna att få arbete inom kommun, stat och landsting. Och minst attraktiva var 50-plussarna för gruv-, textil- och försvarsindustrin.

Fick nytt jobb efter två månader

Yvonne Lindh, hade jobbat som teamleader i fem år, när företaget hon arbetade på flyttade sin verksamhet till en annan stad. Hon blev uppsagd i oktober förra året.

– Med tanke på min ålder trodde jag att det skulle bli svårt att hitta ett nytt jobb. Men det var precis tvärtom. Redan efter två månader blev jag erbjuden en tjänst som undersköterska på ett företag som sysslar med företagshälsovård.

Claes Åberg, marknadschef på Trygghetsrådet, tror att en långsamt förbättrad arbetsmarknad gör att arbetsgivare inte längre kan vara så smala i sin efterfrågan.

– Det är svårare att få ta tag i folk nu än för några år sedan. Det här gör att folk som är lite äldre men har kompetens och erfarenhet blir mer attraktiva att anställa.

"60 är det nya 50"

På Trygghetsrådet – som har i uppdrag att hjälpa tjänstemän inom privat sektor att hitta nya jobb – märks det tydligt att efterfrågan är som störst inom offentlig sektor.

– Offentlig sektor anställer många av dem som kommer till oss och är över 50 år. Vi märker också att bemanningsföretagen börjar bli intresserade av lite äldre arbetssökanden.

Claes Åberg tror också att det finns en annan förklaring till att seniorerna blivit heta på arbetsmarknaden:

– Vår tes är att kompetens slår ålder på ett helt annat sätt än tidigare, man är helt enkelt gångbar längre på arbetsmarknaden nu än för några år sedan. På så vis blir 60 det nya 50 och 40 det nya 30.

Viktigt med erfarenhet

Yvonne Lindh, som börjar sin nya tjänst som undersköterska i april, tror att arbetsgivare allt mer börjar förstå att erfarenhet är viktigt.

– Har man arbetat länge besitter man kunskap som yngre inte har. Det i sig är en viktig kompetens som jag tror att många arbetsgivare efterfrågar.