”Medierna gör Carl Philip och Sofia mer korkade än vad de är”

Publicerad 2015-06-12

Han har beskrivit att TV4:s intervju med prins Carl Philip och Sofia som något av det mest plågsamma han sett.

I morse drabbade DN-krönikören Johan Croneman samman med i M-politikern och rojalisten Henrik S. Järrel i Aftonbladet Morgon.

– Medierna gör kungafamiljen mycket mer korkade än vad de egentligen är, säger Johan Croneman.

Bara ett drygt dygn återstår innan prins Carl Philip och Sofia blir äkta makar. Men bröllopsklockorna gör inte att Dagens Nyheters krönikör Johan Croneman har ändrat inställning till monarkin. Det blev tydligt när han debatterade mediernas bevakning av kungahuset med moderate politikern och tv-profilen Henrik S. Järrel i Aftonbladet Morgon.

– Medierna har betett sig som vanligt inför det här prinsbröllopet. Man har släppt alla journalistiska principer, säger han.

– Jag tycker att man ska behandla kungahuset som alla andra medborgare, det vill säga med respekt. Men man måste bibehålla vissa journalistiska principer.

Men Henrik S. Järrel anser att medierna sköter den kungliga rapporteringen väl.

– Det är ju ett stort pådrag, men det är också en exklusiv händelse. Carl Philip är det sista av kungabarnen som gifter sig. Det är en stor sak för många svenskar.

”Fest för nationen”

Enligt Johan Croneman tränger kungarapporteringen undan annan bevakning i medierna.

– Jag önskar de här unga människorna all lycka till. Men jag tycker att det får abnorma proportioner. Jag tror också att medierna överskattar folks intresse.

Men det håller inte Henrik S. Järrel med om.

– Bröllopet är en stor händelse och det är en fest för hela nationen. Jag kan inte peka på något som den här bevakningen undantränger.

”Ville krypa ur sitt eget skinn”

För några dagar sedan skrev Johan Croneman en osande krönika där han sågade TV4-profilen Tilde de Paula Ebys intervju med Carl Philip och Sofia. Där beskrevs samtalet som ”bland det mest plågsamma” som Croneman någonsin sett.

”Man ville liksom krypa ur sitt eget skinn. Men det mest paradoxala: Trots Tilde de Paula Ebys katastrofala icke-journalistik kunde man i alla fall mot slutet känna viss sympati för de här två utsatta människorna: Carl Philip och Sofia Hellqvist”, skrev han.

I Aftonbladet Morgon utvecklade Johan Croneman sin kritik.

– De var så utsatta och obekväma i intervjusituationen. Det blev ett slags utnyttjande av dem för att intervjun var så inställsam. Jag menar inte att man borde ha ställt dem mot väggen, men man kunde ha behandlat dem som vuxna människor.

– Jag tror till exempel att Carl Philip hade haft mycket att säga om monarkins framtid. Nu gör medierna kungafamiljen mycket mer korkade än vad de egentligen är.