Expert: ”Hot kan vara mer subtila”

Publicerad 2015-10-12

Lunds universitet håller stängt efter söndagens hot.

Den vaga hotformuleringen till trots kan det vara brottsligt.

– Ett hot kan vara subtilt formulerat och ändå utgöra ett brott i lagens mening, säger Jack Ågren, lektor i straffrätt.

Jack Ågren.

Drygt 60 000 personer hindras nu från att gå till sin skola eller arbetsplats efter söndagskvällens hot.

”Några av er är ok. Gå inte till Universitetet imorgon om ni är i Lund. Kolla nyheterna imorgon morgon. Så länge jodlare”, löd det anonyma meddelandet på anonyma appen Jodel.

Enligt universitetets rektor Torbjörn von Schantz togs beslutet att stänga i samråd med polisen.

– Rent generellt är det otroligt svårt att göra dessa bedömningar, därför väljer polisen ofta att agera som att det är skarpt, säger Anders Ahlqvist, it-expert och chef vid polisens IT-brottssektion.

Kan vara svårt att bedöma

Han är inte insatt i turerna kring hotet mot Lunds universitet, men har hanterat hundratals bomb- och skolskjutningshot genom åren. Ofta kan det vara svårt att bedöma om det är ett uppenbart hot eller ett dåligt skämt.

– Problemet med ett skriftligt hot jämfört med ett verbalt hot är att man då ofta har ganska lite information att göra bedömningar på. Vår bedömning blir då att om det inte är fullständigt uppenbart att vi inte borde bry oss agerar vi som att det vore skarpt.

Just bedömningen om ett hotmeddelande ska tolkas som brottsligt eller inte, är inte helt enkel i laglig mening, enligt Jack Ågren, lektor i straffrätt vid Stockholms universitet.

– Det beror vad som sägs i hotet, vem som säger det till vem och i vilket sammanhang det sägs. Alla de sakerna tas med i beräkningen, säger Jack Ågren.

Ska upplevas farligt

För att det ska nå upp till olaga hot krävs inte att någon riktar ett vapen mot en person, upplevelsen av fara för sig själv eller annan kan också vara avgörande, enligt experten.

– Det är inte så att det ska föreligga någon konkret fara, utan typiskt sett ska det vara att exempelvis en person känner fara för sin egen säkerhet.

Huruvida meddelandet mot Lunds universitet i slutänden bedöms som brottsligt beror på en mängd ytterligare faktorer, enligt Jack Ågren. Det går att avgöra först om man får reda på vem som skickat det och hör dennes förklaringar.