Ekorre övergavs – jyckadopterades

Publicerad 2015-07-05

Ekorr’n satt... på bygget – men föll ner.

Då adopterades den av en fransk bulldog – i Norge.

– Man blir som en småbarnsförälder, säger Hans Petter Carlsson till Aftonbladet.

Hunden är människans bästa vän, men hundens bästa vän verkar snarare vara skogens gynnare ekorren. I alla fall om man frågar frallan Fia, alltså en fransk bulldog, i norska Elverum.

För några dagar sedan ramlade en ekorrunge ned från ett bygge. Någon mor syntes inte till.

– En kompis till mig tog hand om den först, men sedan reste han i väg och då erbjöd jag mig att ta hand om ekorren, säger norske Hans Petter Carlsson.

Får valpmat

Men väl hemma var det i stället Hans Petters franska bulldog Fia som tog över föräldraskapet.

– Hon både leker och tvättar honom, så de trivs bra ihop. Hon passar på att ta hand om honom när hon själv inte har några ungar.

Matandet står dock Hans Petter själv för och ekorren har han döpt till Ekko.

– Jag har läst på internet och har också en kompis i Thailand som har ekorrar och som gett mig råd. Jag ger modermjölksersättning för små hundvalpar. Han får maten med en pipett med två eller tre timmars mellanrum. Det går fint.

”Gå på tur”

Det finns en stor risk att Ekko kommer att bli väldigt tam eftersom ekorrar gärna stannar hos människor som matar dem, men Hans Petter planerar att stegvis försöka introducera den allt mer för ett liv utomhus. Men Fia lär inte bli av med sin kompis.

– Vad jag förstått kommer den säkert att stanna kvar här nära oss, så det blir väl att gå på tur med den vad det lider, säger Hans Petter.

Ekko, som Hans Petter tror är omkring två veckor gammal, har ännu inte öppnat sina ögon så i nuläget får Fia hålla koll på den lille gynnaren.

Följ ämnen i artikeln