Nu får homosexuella bli scoutledare i USA

Publicerad 2015-07-28

Nu kan också ledare för scouterna i USA vara homosexuell.

Trots det får lokala föreningarna säga nej, utifrån deras egen religiösa övertygelse.

Nu rasar kyrkan som hotar att lämna samarbetet med pojkscouterna.

Det var bara två år sedan som Boy Scouts, pojkscouterna, började välkomna homosexuella barn. Däremot uteslöt de fortfarande homosexuella ledare eller vuxna.

Nu blir det även tillåtet för ledare och anställda att vara homosexuella i scoutverksamheten, skriver CNN.

Ett beslut som hyllas av HCR, en av de största hbt-organisationerna i USA.

– Dagens beslut att tillåta homo- och bisexuella vuxna är ett välkommet steg att tvätta bort en fläck på den här viktiga organisationen, sa ordförande Chad Griffin i ett uttalande.

Får fortfarande säga nej

Förbudet har delat pojkscouterna länge, men i går röstade den nationella verksamheten om att tillåta homosexuella ledare.

– På måndagen den 27 juli godkände den nationella styrelsen att ta bort restriktioner om öppet homosexuella ledare och medarbetare, sade pojkscouternas ledare Robert Gates i ett uttalande.

Däremot får de lokala föreningarna fortfarande säga nej. I beslutet finns en möjlighet att sätta upp lokala policys om det inte går ihop med deras egen religiösa övertygelse. Men möjligheten kritiseras av hbt-organisationer som säger att det här är ett sätt för verksamheten att fortsätta diskrimineringen.

Greg Bourke blev ledare för pojkscouterna när hans son gick med för över tio år sedan, men han tvingades lämna eftersom hans läggning inte ansågs vara okej.

– Jag tvingades ut för tre år sedan och vill komma tillbaka snart. Människor i min grupp och i kyrkan har varit stöttande och vill att jag kommer tillbaka, säger han till tv-kanalen MSNBC.

Kyrkan rasar

Vissa religiösa grupper tycker att måndagens beslut har gått alldeles för långt. Mormonerna, som är mycket inblandad i scoutverksamheten, rasar över beslutet. De öppnar också för att lämna rörelsen.

– Kyrkan är djupt oroad över beslutet. När kyrkans ledare återupptar sina möten i augusti kommer den sekelgamla kopplingen med scouterna att behöva undersökas, skriver kyrkan i ett uttalande.

Tidigare har scouterna hotats av åtal för att eventuellt ha brutit mot lagarna om diskriminering. Men delstatsåklagaren i New York meddelar att han lägger ned undersökningen mot scouterna i och med kyrkans nya policy.

Följ ämnen i artikeln