Dröjde 4 timmar med att leta efter MH370

Publicerad 2014-05-01

Det tog hela fyra timmar innan myndigheterna började leta efter det försvunna planet MH370.

Det avslöjas i den första officiella rapporten från den malaysiska haveriutredningen.

Uppgifterna från den myndigheterna i Malaysia har ofta varit knapphändiga sedan flight MH370 försvann i mörkret den 8 mars.

Nu har haveriutredningen släppt en första officiell preliminärrapport om vad man vet hittills.

Avslöjar flera brister

Rapporten nådde media på torsdagen och avslöjar flera dröjsmål innan sökandet kom i gång.

I rapporten, som finns att läsa på mashable.com, tog det 17 minuter innan myndigheterna upptäckte att planet hade försvunnit från radarn. Och det tog hela fyra timmar innan myndigheterna började leta efter det försvunna planet med 239 människor ombord.

Leder till samma område

I rapporten redovisar haveriutredningen ett antal möjliga rutter som MH370 kan ha flugit, baserat på radaruppgifter och beräkningar kring planets hastighet. Alla rutterna som redovisas leder till det område där sökinsatsen opererat de senaste veckorna i Indiska oceanen.

Rapporten ger inga som helst svar på varför det tog så lång tid innan en sökoperation drogs i gång. Men man uppmanar organisationerna som reglerar internationell flygsäkerhet att införa krav på realtidsspårning för alla plan inom den kommersiella luftfarten.

Många frågor obesvarade

CNN:s luftfartsexpert Richard Quest säger att det mest intressanta med rapporten är vad den inte berättar - vad som hände under de 17 minuterna då planet var totalt försvunnet och varför ingen startade en eftersökningsoperation.

– I fyra timmar pratade flygledningarna i Malaysia, Hong Kong, Vietnam och Thailand med varandra och försökte hitta planet. Det är tydligt i rapporten att mellan 13.38 och 17.30 undrade alla vart planet hade tagit vägen men ingen påbörjade en officiell räddningsoperation, säger Richard Quest.

Följ ämnen i artikeln