Bok om MH370-teori får anhöriga att rasa

Publicerad 2014-05-18

En gemensam militärövning gick snett.

Någon sköt ner det försvunna Malaysian Airlines-planet av misstag, är en teori som lyfts fram i en ny bok.

Anhöriga rasar över boken som släpps 71 dagar efter försvinnandet.

Bara tio veckor efter att planet försvann släpps boken "Flight MH370 The Mystery".

Planet ska ha skjutits ner i en misslyckad gemensam militär övning av USA och Thailand i Sydkinesiska havet, är en teori som läggs fram. Efteråt ska händelsen ha mörkats och sökinsatserna kan medvetet ha letts fel, enligt Sun-Herald.

Teorin bygger på att en oljeriggsarbetare ska ha sett ett brinnande plan vid tidpunkten för försvinnandet och kopplat det till en pågående militärövning.

De anhöriga till passagerarna kommer sannolikt aldrig att få svar på vad som hände, hävdar författaren Nigel Cawthorne som i viss utsträckning stödjer teorin.

"Sådant händer"

"Säg att en deltagare av misstag sköt ner flight MH370. Sådana saker händer faktiskt", skriver han enligt Sun-Herald.

Boken, som tar upp händelseförloppet såväl som andra teorier kring försvinnandet, upprör de anhöriga.

– Ingen vet vad som hände så varför skulle någon vilja föra ut en bok i det här skedet? Det finns absolut inga svar. Det är förödande för familjerna, säger Irene Burrows, vars son och sonhustru var ombord på planet, till Sun-Herald.

Skulle kunnat hittas lättare

Författaren Nigel Cawthorne tar också upp att planet skulle kunna ha hittats lättare om mjukvaran för spårningsutrustningen hade uppdaterats för mindre än en hundralapp per flygning, enligt Daily Mail.

Malaysias premiärminister Najib Razak har efterlyst möjligheten att spåra flygplan i realtid för att förhindra att något liknande sker igen.

Nigel Cawthorne bor i London och är mest känd för serien Sex Lives med oanständiga berättelser om rika och berömda personer, enligt The Independent.