Flygkraschen fastställs med 100-årig teori

Uppdaterad 2014-03-26 | Publicerad 2014-03-25

Brittiska satellitföretaget Inmarsat har kunnat fastställa att flight MH370 störtat i havet – med hjälp av en drygt hundra år gammal teori.

Tack vare analysen kan nu sökområdet krympas ner.

Under gårdagen kom beskedet de anhöriga fruktat.

Nya analyser av data som det brittiska satellitföretaget Inmarsat gjort visar att planets färd ska ha tagit slut långt ut i södra Indiska oceanen.

Hjälpt av ”dopplereffekten”

Så långt från alla tänkbara landningsplatser att allt hopp bedöms vara ute. MH370 anses "bortom allt rimligt tvivel" ha störtat.

Inmarsat gick senare under kvällen ut med uppgifter om hur de har arbetat med att fastställa det.

En vetenskaplig teori som togs fram redan år 1842, ”dopplereffekten”, hjälpte utredarna att få svar på frågan vad som hände med MH370, skriver nyhetsbyrån AFP.

För trots att flygplanets kommunikationssystem stängts av sändes en automatisk signal ut varje timme. Sju av dem fångades upp av Inmarsats satelliter, skriver Sky News.

Genom att räkna ut hur lång tid det tog för signalerna att från jorden nå satelliterna och i vilken vinkel de sändes ut kunde företagets anställda se ett mönster.

Flög i södra korridoren

De tror att planet under minst fem timmar flög i en av de två korridorerna.

Sedan den nya informationen togs fram har Inmarsat analyserat mer data från andra Malaysia Airlines-flyg för att förfina mätresultaten. Samtidigt tog man hjälp av andra experter och konsulterade Boeing, uppger Sky News.

På så sätt har man räknat ut att MH370 flög i den södra korridoren. Eftersom flygplanet var så långt från land då menar experterna att bränslet så småningom tagit slut och att det störtade i havet, om inget annat orsakat kraschen.

Man har inte kunnat fastställa exakt var planet kraschade, men tack vare den nya analysen har sökområdet kunnat reduceras betydligt. Sökinsatsen kommer nu att koncentreras till den södra delen av den södra korridoren, sa Malaysias transportminister Hishammuddin Hussein

under en presskonferens på tisdagen. I den norra korridoren och i den norra delen av den södra korridoren kommer man inte längre att söka.

Följ ämnen i artikeln