FN-bas med svenskar i Mali attackerad

Uppdaterad 2018-04-22 | Publicerad 2018-04-14

Den svenska Camp Nobel i Mali. Arkivbild.

Det internationella FN-lägret i Timbuktu i Mali attackerades på lördagen.

En FN-soldat dödades och ett dussintal skadades.

– All svensk personal är inräknad och oskadad, säger Jonas Svensson, vakthavande kommunikatör på Försvarsmakten.

FN-basen anfölls vid 15-tiden, lokal tid, med bilburna självmordsbombare, skottlossning och granateld.

Den svenska styrkan vidtog de rutinmässiga försvarsåtgärder som soldaterna är tränade för vid attacker, berättar Jonas Svensson vid Försvarsmakten.

– Den svenska delen av campen, Camp Nobel, berördes inte direkt av attacken. All svensk personal är inräknad och oskadad, säger han.

Granateld och bilbomber

Förbandet intog strids- och skyddsställningar och arbetade metodiskt för att klarlägga situationen, enligt Jonas Svensson, som inte kan svara på vilken väpnad grupp som ligger bakom attacken.

De svenska soldaterna kunde ”bevaka och skydda den svenska delen av FN-campen”, skriver Försvarsmakten på sin hemsida.

En rad länder har soldater och personal i lägret som ligger strax söder om Timbuktu stad. Svenskarna håller till i områdets södra del och attacken skedde längre norrut.

FN:s Malistyrka – Minusma – skriver på Twitter att en FN-soldat dödades. Dessutom skadades sju soldater i Frankrikes anti-terrorstyrka som också finns på platsen.

Strider på flygplatsen

En försvarskälla uppger för Aftonbladet att flera bilbomber riktades mot basen och att FN-soldaterna lyckats oskadliggöra fordon på väg mot lägrets huvudport. Dessutom var det minst tolv granat- och raketnedslag.

Strider pågick in på lördagskvällen, flera timmar efter att attacken inletts, bland annat på flygplatsen precis norr om basen, enligt Aftonbladets uppgifter.

– Det är en välkoordinerad attack, säger en källa.

I striderna dödades omkring 15 motståndare, skriver AFP. En del av angriparna lyckades ta sig in på området utklädda till FN-personal.

– De misslyckades i sina försök att göra så stor skada som möjligt, säger Patrik Steiger, talesperson för den franska militären, till AFP.

Attacken slogs tillbaka med hjälp av franska stridsflygplan, som flög in från en bas i grannlandet Niger, och helikoptrar som landade elitsoldater.

– I gryningen var situationen stabiliserad, säger Patrik Steiger.

”Vi agerade snabbt”

Den svenske brigadgeneralen Stefan Andersson, som leder Minusmas västra sektor, twittrar om ”indirekt eld, fordonsburna bomber samt aktörer till fots”. Enligt Andersson förekom ”enskilda strider” fortfarande fyra timmar efter att attacken inletts.

Under söndagen fortsatte arbetet med att se över läget.

– Vi agerade snabbt i går och det känns bra att jobba tillsammans med professionella kollegor som tar hand om varandra. Vi har lång uthållighet och har fortfarande god beredskap, säger tjänsteförrättande kontingentschefen major Tobias Lindblom på Försvarsmaktens hemsida.

Drygt 300 svenskar

Totalt finns 13 000 soldater och poliser från FN på plats i Mali. Sverige bidrar med runt 310 personer fördelade på ett underrättelseförband, en flygtransportförband och en nationell stödenhet. Merparten av den svenska styrkan är placerad på Camp Nobel.

FN har varit på plats sedan 2013 och uppdraget är att hjälpa den maliska regeringen att stabilisera landet, främst de norra delarna, och skydda civila från väpnade grupper.

Följ ämnen i artikeln