AMF säljer sina aktier i Lundin

Publicerad 2012-06-21

Pensionsfondbolaget AMF har valt att sälja alla sina aktier i Lundin Petroleum.

– Vi har en etisk, moralisk aspekt som vi måste ta hänsyn till, säger AMF:s ägaransvarige Anders Oscarsson till Aftonbladet.

Ian Lundin.

I slutet av maj valde Folksam att sälja alla aktier i Lundin Petroleum.

Påverkades av tystad journalist

Nu följer AMF efter. Enligt Anders Oscarsson diskuterades redan morgonen efter årsstämman, vad som hände då journalisten Kerstin Lundell försökt ställa en kritisk fråga under stämman, och då tystades av Ian Lundin.

– Jag vet inte om hon hade relevant eller irrelevant information att lämna, men för oss handlar det om en demokratisk process där alla ska ha rätt att yttra sig, säger han

Enligt bolagsförfarande tillsätter normalt en ägare en styrelse som i sin tur tillsätter en vd.

– ”En trappa städas uppifrån”, brukar man säga. Men i det här fallet vill vd:n Aschley tvärtom bestämma vilka som var ägare.

Inte lyhörda

Alfa Laval och HM tas som föredömliga exempel, i kontrast till Lundin. De är också bolag med stora huvudägare.

– Men i de fallen funkar det väldigt bra med en ömsesidig dialog även med minoritetsägarna, säger Oscarsson.

Beslutet baseras på Lundin Petroleums "genom åren bristande intresse av att visa lyhördhet gentemot sina minoritetsägare", uppger AMF på sin hemsida.

Därefter bestämdes att AMF skulle sälja hela sitt aktieinnehav i bolaget.

– Första syftet för oss är att kunna ge våra kunder och sparare bra avkastning på våra pengar. Men vi har också en etisk, moralisk aspekt som vi måste ta hänsyn till.

”Diskvalificerat sig”

”Lundin Petroleum må fortfarande vara en intressant investering men bolaget har diskvalificerat sig från att vara investeringsbart”, skriver AMF.

AMF uppger att man genom åren uppmanat bolaget att öka sin transparens och visa större lyhördhet gentemot sina ägare. Bland annat har AMF framfört kritiska synpunkter kring bolagets aktierelaterade incitamentsprogram. AMF har sedan tidigare tackat nej till deltagande i Lundin Petroleums valberedningar på grund av det begränsade utrymmet att påverka bolaget. Efter aktiv dialog och deltagande i valberedningar är försäljningen av ett innehavet det slutliga steget i AMF:s arbete med ägarstyrning.