Flygbolagsdottern får fängelse

Publicerad 2015-02-12

Flygbolagsdottern Heather Cho serverades nötter på planet.

Hon blev rasande och krävde kabinpersonalens avsked och tvingade tillbaka planet till gaten.

Ett beteende som nu lett till att hon dömts till fängelse.

Heather Cho var fram till i december vice ordförande i styrelsen för familjens flygbolag Korean Air Lines. Men hennes världsomskrivna nötraseri ledde till att hon raserade sin karriär.
Nötilskan har nu lett till att Cho, som även är känd som Cho-Hyun-Ah, dömts till ett års fängelse för att ha brutit mot sydkoreanska luftfartslagar, skriver Reuters.

Tvingade planet till gaten

Det var i början av december som hon skulle åka med flygbolaget från New York till Seoul. Innan planet lyfte serverades Cho, som flög i första klass, macadamianötter i en påse och inte på ett fat. Och dessutom helt utan att hon ens bett om att få snacks. 

En stor personlig kränkning och ett allvarligt tjänstefel ansåg Cho och krävde att den ansvarige skulle få sparken - med omedelbar verkan.
Piloterna vågade inte säga emot flygbolagsbossen och tog tillbaka planet till gaten.

Vilket försenade resan för samtliga resenärer ombord.

”Var som ett odjur”

I den efterföljande rättsprocessen har kabinpersonalen vittnat om att Cho betedde sig som ett odjur och behandlade de anställda som slavar.

– Det här är ett fall där den mänskliga värdigheten fått sig en törn, säger domaren Oh Sung-Woo enligt Reuters.

Cho har uppgett att hon är "verkligen ledsen över det inträffade". Hon åtalades för brott mot luftfartslagar och ytterligare ett där hon misstänks för att ha utnyttjat sin ställning för att påverka rättsprocessen. Det senare åtalet ogillades av rätten.

Följ ämnen i artikeln