Forskare: Han dog på grund av inavel

Publicerad 2014-10-23

Tutankhamon kunde inte ens stå på egna ben

Farao Tutankhamon ska ha dött i en stridsvagnsolycka.

Ny forskning slår hål på den teorin.

Pojkkungen kunde inte ens stå på egna ben - på grund av inavel.

Tutankhamon föddes cirka 1358 och dog 1339 före Kristus. Trots sitt korta liv har hans öde blivit föremål för spekulationer och vilda teorier.

Många skador

Tio år gammal tog han över riket, nio år senare dog han. Dödsorsaken? Allt från mord till epilepsi har nämnts. En teori, som lanserades efter att kroppen undersökts med magnetkamera och dator­tomografi, gick ut på att ­Tutankhamon dog en våldsam död i en olycka med en hästdragen stridsvagn. Därför var kroppen så skadad.

Tutankhamon hade en skallfraktur, klumpfot, sammanväxta halskotor och led av benskörhet.

Men en ny BBC-dokumentär, Tutankhamon: Sanningen uppdagad, förkastar stridsvagnsteorin. Visserligen var tonåringens kropp skadad, men inte på grund av en olycka. Orsaken var inavel, skriver Washington Post.

Albert Zink leder ett europeiskt forskningsinstitut som samlar in och sammanställer data om mumier och om ismannen Ötzi. Zink medverkar i dokumentären och säger, enligt tidningen:

- Det var viktigt att granska hans förmåga att framföra en stridsvagn. Vi slår fast att det inte varit möjligt, på grund av klumpfoten. Han kunde inte stå upp utan stöd.

Var syskon

Tutankhamons far och mor ska ha varit bror och syster. Egyptierna trodde att ­inavel höll blodslinjen ren.

- Han körde inga stridsvagnar. Föreställ dig i stället en svag, vek pojke med klumpfot, säger Carsten Push, som studerat Tutankhamons släkt, enligt National Geo­grapic.

ANNONS