Svenskarna om förödelsen efter Pam: Ser ut som krigszon

Uppdaterad 2015-03-16 | Publicerad 2015-03-15

Per-Niklas Häll, 37, hamnade mitt i cyklonen i katastrofdrabbade Vanuatu.

Nu ökar rädslan för plundrare som härjar i ovädrets spår.

– Det ser ut som en krigszon, säger han till Aftonbladet.

Samtidigt är svenska familjer utom sig av oro eftersom de ännu inte fått tag i sina familjemedlemmar i den utsatta ögruppen.

Förödelsen i Vanuatu efter att cyklonen Pam dragit fram är värre än någon kunnat föreställa sig.

På plats finns flera svenskar.

En av dem är Per-Niklas Häll, 37, från Halmstad, som rest runt i landet sedan början av mars. Under cyklonen befann han sig i huvudstaden Port Vila på ön Efate, i en hotellbyggnad som var en av få fastigheter som kunde stå pall mot ovädret.

– När cyklonen kom blev det betydligt tuffare än vad någon hade kunnat tänka sig.

– Vi satt och väntade och det ven och piskade och man hörde på gatorna att det flög hustak och träd ute på gatan.

Stor förödelse

Dagen efter gav han sig ut på gatorna för att beskåda förödelsen. Enligt internationella nyhetsbyråer är 90 procent av alla byggnader i huvudstaden förstörda.

– Det ser ut som en krigszon. Det är väldigt många hus som är förstörda, som har förlorat sina tak. Det är omfattande materiella skador.

Enligt Reuters har ett tiotal personer konstaterats döda. Men på ön går många rykten om större dödstal på de mer avlägset belägna öarna som ännu inte kunnat nås av räddningspersonal, enligt Per-Niklas Häll.

– Jag har hört att 28 stycken omkommit på huvudön och 50 stycken på en annan ö norrut.

Plundrare härjar

Samtidigt börjar plundrare dra fram längs gatorna, enligt Per-Niklas Häll. För att stävja brottslighet har myndigheterna beslutat om utegångsförbud från klockan 18.00 varje kväll.

– Det har blivit lite av en plundringsvåg nu tyvärr. Första dagen såg man vissa gäng med machete som gick på gatorna och plundrade båtar och sådant som hade förstörts i hamnen.

Per-Niklas Häll uppger att elförsörjningen ligger helt nere. Själv har han lyckats ladda upp sin mobiltelefon med hjälp av solceller. Också telefoni och internetförbindelser ligger nere.

”Galen av oro”

Carola Joelsson, 60, från Solna är en av dem som ännu inte har kunnat etablera kontakt med anhöriga på ön. Hennes dotter är på semester i Vanuatu tillsammans med sin fästman.

– Det är klart att man är orolig. Man blir ju alldeles galen av oro, säger Carola Joelsson.

– Vi vet ju inte ens om de lever eller om de är skadade. Att sitta och vänta på besked är det värsta.

Under söndagen skickade MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, tre experter på radiokommunikation till den utsatta ön, på begäran av FN.

– Vi skickar ett team av personer som snabbt kan sätta upp sambandscentraler för telefoni och annan kommunikation. De kommer också att göra en första behovsbedömning av hur stora skadorna är och vilka behov av stöd det kommer att finnas, säger Ann-Charlotte Zackrisson, insatschef på MSB.