Strider nära MH17-vraket

Publicerad 2014-07-27

Ukrainsk militär kämpar för att återta kontrollen över vrakområdet från de proryska separatisterna.

Nu hotas den internationella utredningen efter att striderna intensifieras.

– Situationen på marken är osäker, säger Alexander Hug, ledaren för OSSE-observatörerna i Ukraina.

I dag skulle holländska och australiensiska poliser rest till vrakplatsen för att leta efter bevis och kvarlämnade kroppar.

Men söndagens strider och granateld i närheten gjorde att utredningen fick läggas på is.

– Strider pågår. Vi kan inte ta risken, säger Alexander Hug från OSSE och tillägger att de kommer att försöka igen på måndag, rapporterar AFP.

"Granateld nära vrakplatsen"

Bara ett par mil från vrakplatsen har ukrainska regeringstrupper stridit med separatister för att ta tillbaka kontrollen över det område där Malaysia Airlines Boeingplan kraschade för mer än två veckor sen.

Granateld hörs bara en kilometer från den rebellkontrollerade byn Grabove, som ligger närmast vrakplatsen, uppger en AFP-fotograf på plats, enligt TT. Bybor flyr och svart rök syns nära vrakplatsen. Separatisternas vägspärrar i området är övergivna, rapporterar vittnet.

Ukrainas regering anklagade under söndagen separatisterna för att ha skjutit raketer mot ett bostadsområde i staden Horlivka. Men den självutnämnda Folkrepubliken Donetsk säger att det är militären som skjutit raketer på civila.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch har tidigare kritiserat de ukrainska regeringsstyrkorna för deras användning av raketer i civila bostadsområden.

Går inte in med trupper

Nederländerna drabbades hårdast av flygkatastrofen, och har tagit ledningen över den internationella utredningen. De kommer inte gå in med soldater för att säkra vrakplatsen, sa premiärminister Mark Rutte tidigare i dag.

– Det skulle vara en sådan provokation för separatisterna att det kan destabilisera situationen, säger han enligt AFP.

Malaysias premiärminister Najib Razak har kommit överens med de proryska separatisterna som kontrollerar området om att de ska ge utländska poliser och utredare tillgång till vrakplatsen.

Även Malaysia kommer skicka 68 poliser, men först på onsdag.

– Jag hoppas den här överenskommelsen kan ge säkerhet på marken, så att internationella utredare kan göra sitt jobb, säger Najib Razak enligt AFP.

ANNONS