Strejkande fånge skar av sig örat

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-10-03

Jens Lapidus: Det är de anhöriga som får lida

Fem intagna på Kumlafängelsets säkerhetsavdelning inledde i måndags en hunger- och vätskestrejk i protest mot de hårda besöksreglerna.

I går skar en av dem av sig örat i protest mot att reglerna drabbar hans cancersjuka mamma.

– Han har en mor som är cancersjuk. De här reglerna har gjort att det inte går att få en kontakt som fungerar. Det är väldigt strikta regler som omgärdar de här besöken, konstaterar Jens Lapidus.

Deras familjer nekas kroppskontakt vid besök. Därför hungerstrejkar de intagna på Kumlafängelsets säkerhetsavdelning.

– Det är de anhöriga som får lida för brotten som de här personerna är dömda för. Barnen får visserligen röra vid sin förälder men barnets mamma får inte krama pappan, säger Jens Lapidus som tillsammans med Björn Hurtig företräder Tony Olsson.

I går skar en av de hungerstrejkande, vars mor är svårt cancersjuk, av sig örat i protest mot besöksreglerna.

– Han har en mor som är cancersjuk. De här reglerna har gjort att det inte går att få en kontakt som fungerar. Det är väldigt strikta regler som omgärdar de här besöken, konstaterar Jens Lapidus.

Hur ser situationen ut för de intagna och deras anhöriga?

– De får ta emot besök högst en gång i veckan och man får inte vidröra varandra under besöket. Besöken är övervakade och får bara ske på vardagar vid vissa klockslag. Och det säger sig ju självt att många anhöriga inte kan ta sig dit då och dessutom finns det bara ett besöksrum och det är alltid bokat.

Vad gör du och Björn Hurtig för att hjälpa er klient?

– Det finns inte så mycket vi kan göra. Det är deras beslut att hungerstrejka och vi försöker bara berätta anledningen till beslutet, förklara varför de intagna genomgår detta.

Sedan hungerstrejken inleddes har situationen trappats upp. De intagna får inte längre ringa sina familjer.

– De tillåts inte ringa ut till sina anhöriga och detta har hänt sedan strejken inleddes. Det är egentligen ett konstigt beslut från fängelseledningens sida att förbjuda kontakt med anhöriga när man strejkar, säger Jens Lapidus.

Han har förståelse för att det krävs hög säkerhet på Kumlaanstalten men tycker inte riktigt att det finns fog för alla de strikta reglerna kring besök från anhöriga.

– Man går ju igenom metalldetektorer och kan även visiteras när man besöker en sådan här avdelning. 2004 rymde man visserligen från Kumla med hjälp av ett vapen. Men det kom ju från en vakt på fängelset och inte via en besökare.