Carnegieskandalen – dag för dag

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-10-03

Den fina banken Carnegie skulle hjälpa regeringen sälja ut statliga bolag.

Men kraftig kritik från Finansinspektionen fick vd:n att avgå och ringarna spred sig snabbt på vattnet.

Här är jätteskandalen som skakade såväl investmentbanken som regeringen.

April: Ekobrottsmyndigheten (EBM) avslöjar en gigantisk insiderhärva.

Maj: Carnegie informerar aktiemarknaden om den omfattande optionshärvan. Man har blåst upp värdet på optioner kraftigt och värdena justeras. Totalt landar omvärderingen då på 630 miljoner kronor för perioden 2005–2007.

Carnegie meddelar samtidigt också att tre anställda på tradingavdelningen är misstänkta för att ha manipulerat optionsvärdena. Två avskedas och den tredje slutar på egen begäran. De stämmer sedan i sin tur företaget och kräver sina jobb tillbaka.

23 augusti: Carnegie håller extrastämma och de stora aktieägarnas kritik är mycket hård på grund av redan utbetalda bonusar till de anställda.

10 september: En affärsbekant till en projektledare på Carnegie grips och anhålls. Affärsbekanten är misstänkt för grovt insiderbrott och senare i veckan häktas han.

Samma dag presenterar Mats Odell (kd) sitt nya råd för försäljning av aktier i statliga bolag. Karin Forseke som är före detta vd för investmentbanken Carnegie, ordförande och Odells rådgivare. Mats Odell presenterade också sin nye statssekreterare Urban Funered som också har en bakgrund i Carnegie.

12 september: Styrelseordförande Christer Zetterberg meddelar sin avgång den 12 september.

13 september: Carnegie-projektledaren hämtas till förhör hos polisen. Han grips och anhålls, misstänkt för grovt insiderbrott.

Finansinspektionen kritiserar

28 september: Finansinspektionen kräver att vd och styrelsen byts ut och Carnegies vd Stig Vilhelmson avgår. FI uppger att de ska anmäla ansvariga revisorer och Carnegie får en straffbot på 50 miljoner kronor för sina uppblåsta siffror i redovisningen.

Finansinspektionen inledde sin utredning efter att Carnegie offentliggjort att optioner felvärderats till ett värde av 630 miljoner kronor.

”Att felaktig värdering har kunnat fortgå under så lång tid beror enligt FI:s uppfattning på att det har funnits allvarliga brister i styrningen och kontrollen av bankens verksamhet”, konstaterar FI.

Samma dag, den 28 september, väcker Ekobrottsmyndigheten åtal mot projektledaren och hans affärsbekant. Båda åtalas för aktieffärer i bioteknikbolaget Biacore. Männen nekar till brott.

1 oktober: Regeringens rådgivare Karin Forseke som tidigare varit vd för Carnegie avgår efter att hennes situation blivit omöjlig.

– Jag tog uppdraget därför att försäljningen av statliga bolag är ett extremt viktigt projekt. Därför är det tråkigt att jag inte kan vara till så stor nytta. Därför har jag också valt att avgå så att processen kan fortsätta, säger Karin Forseke på en pressträff enligt TT.

Carnegie hoppar av

2 oktober: Carnegie lämnar uppdraget att hjälpa finansmarknadsminister Mats Odell (kd) sälja statliga uppdrag.

– För att underlätta för vår kund, den svenska regeringen, som är föremål för politisk kritik för försäljningsprocesserna, har vi bett att få frånträda våra uppdrag under ordnade former, meddelar företaget i ett pressmeddelande.

Samma dag kräver Leig Pagrotsky (s) och före detta näringsministern Thomas Östros (s) att finansmarknadsminister Mats Odells statssekreterare Urban Funered avgår.

3 oktober: Statssekreterare Urban Funered avgår efter den hårda kritiken mot Carnegie.

– Det är beklagligt att situationen blivit sådan att Urban Funered för att värna den försäljningsprocess som nu pågår behövt lämna sitt uppdrag som statssekreterare, skriver Mats Odell i en kommentar.

På onsdagsförmiddagen ska finansmarknadsminister Mats Odell lämna kommentarer till Riksdagens Näringsutskott.

Samtidigt pågår rättegången mot projektledaren i Stockholms tingsrätt.

I dag beslutade också Carnegies finansdirektör Ulf Fredrixon att lämna bolaget. Någon förklaring till avgången har inte getts.