MP-språkrören: ”Vi är redo att lämna över”

Uppdaterad 2016-04-26 | Publicerad 2016-04-25

Fridolin och Romson låter kongressen pröva ledarskapet

Nu bryter Miljöpartiets språkrör de senaste dagarnas tystnad.

Gustav Fridolin och Åsa Romson vill fortsätta leda partiet framåt – men uppmanar den kommande kongressen att ompröva deras ledarskap.

– Vi är beredda att lämna över ansvaret om valberedningen bedömer att någon annan gör det bättre, säger Fridolin.

Turbulensen är stor i Miljöpartiet. Den senaste veckan har bostadsminister Mehmet Kaplan fått lämna regeringen, kandidaten till partistyrelsen Yasri Khan har hoppat av sin kandidatur och partiets krishantering har fått skarp kritik.

Avgångskrav

Samtidigt har avgångskrav riktats mot de båda språkrören Åsa Romson, miljöminister, och Gustav Fridolin, utbildningsminister. Detta efter att Romson i samband med krisen kallat 11 september-terrorn för "olyckorna" och Fridolin slagit fast att han inte förstått att så många kvinnor känt sig kränkta av att Khan vägrat ta dem i hand.

Efter några dagars tystnad bröt Åsa Romson och Gustav Fridolin i dag tystnaden vid en blixtinkallad pressträff, och lät meddela att de vill fortsätta att leda partiet genom den kris man nu befinner sig i.

Samtidigt framhåller språkrören att detta kräver ett starkt mandat från det egna partiet och därför uppmanar man nu valberedningen att öppna processen kring ledarskapet inför MP-kongressen 13-15 maj. Valberedningen lade sina förslag till kongressen, och föreslog att språkrören ska sitta kvar, redan för ett par månader sedan. Det är denna process språkrören nu vill ska göras om.

– Vi vill ta ledarskapet men vi ser att partiet behöver en nystart och vi behöver därför ha en diskussion i partiet så att kongressen kan ge oss ett starkt mandat att leda arbetet framåt, med stärkt politik och med ett prövat ledarskap, säger Åsa Romson.

Kongressen får avgöra

Detta innebär att språkrören i praktiken ställer sina platser till förfogande. Om någon utmanar dem och valberedningen finner att någon annan skulle göra jobbet bättre är de redo att lämna sina poster som språkrör. Om inte så sitter de kvar.

– Vi avgår inte, vi vill fortsätta men vi behöver ett stärkt mandat för att fortsätta. Och därför har vi bett valberedningen att öppna upp processen, säger Fridolin.

Språkrören ville inte svara på om de kan sitta kvar som statsråd i regeringen om de skulle få lämna uppdragen som språkrör. De slog fast att det är det statsminister Stefan Löfven (S) som avgör.

Enligt Romson och Fridolin ska Miljöpartiet också stärka sin politik framåt.

– Partiet står tryggt i sina värderingar, partiet skärper politiken och miljöfrågorna ska åter få den plats på agendan som de förtjänar. Partiet ska gå stärkt ur den här krisen, säger Fridolin.

Fridolin: Det är bara att be om ursäkt

Efter pressträffen sa Fridolin till Aftonbladet att den senaste tidens turbulens har skadat Miljöpartiet mycket. För att klara den nystart som är nödvändig krävs det att språkrören har mandat att leda partiet.

– Ledarskapet måste diskuteras, vi har inte klarat de senaste veckorna bra.

Vad vill du säga till dina medlemmar som är besvikna?

– Det är bara att be om ursäkt för de misstag jag har gjort.

Är du rätt person att leda partiet?

– Ja, jag vill fortsätta leda Miljöpartiet, jag vill ta Miljöpartiet in i nystarten och till valet 2018.

Åsa Romson säger:

– Gustav och jag vill fortsätta ledarskapet i partiet, men vi ser att partiet behöver en nystart.

Har det kommit fler avgångskrav på er?

– Vi känner båda att vi har ett starkt stöd i partiet, att vi ska utvecklas för att klara av regeringsansvar och att vi ännu tydligare behöver få upp miljöfrågan på dagordningen.

Öppnar upp för nya nomineringar

Joakim Larsson, ordförande i valberedningen, säger att man nu kommer att kontakta distrikten ute i landet och öppna uppför nya nomineringar.

– Därefter tar vi beslut där vi kommer fram till vilka som är vårt förslag till språkrör.

Finns det några alternativa namn?

– Det här hände precis nu, jag förutsätter att eventuella kandidater kommer in med namn tills på söndag.

Vad säger era medlemmar ute i landet?

– Vad medlemmarna hör av sig till valberedningen med är något som till sin natur måste stanna mellan medlemmarna och valberedningen.