26-åring döms för grovt vapenbrott: ”Verkar se Breivik som förebild”

Publicerad 2022-07-22

Den 26-åriga mannens bostad var full av vapen, kemikalier och nazistisk litteratur.

Nu döms han till fängelse för grovt vapenbrott.

”Han verkar se Breivik som en förebild och att han bör hyllas för sina gärningar”, skriver Säpo i ett utlåtande.

I gryningen den 4 november i fjol greps en då 25-årig man av Säkerhetspolisen på en gård i Falköping.

Under våren åtalades han för bland annat allmänfarlig ödeläggelse, grovt vapenbrott, förberedelse till grovt vapenbrott, vapenbrott, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Mannen har tidigare haft kopplingar till den nazistiska organisationen NMR och Säpo misstänkte att mannen hade planerat ett dåd i över ett års tid.

Nu döms den nu 26-åriga mannen till fängelse i 3 år och 6 månader för bland annat grovt vapenbrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Tingsrättens bedömning är dock att mannen hade kunskap och möjlighet att framställa sprängämnen, men att det inte fanns några mer konkreta planer på att åstadkomma en explosion där någon kunde komma till skada.

Mannen frikänns därför från den åtalspunkten.

Vapendelar hittades i mannens bostad.

Vapendelar och kemikalier

Överallt i mannens bostad hittades olika ämnen som polisen misstänkte att mannen tänkte använda till att tillverka sprängämnen.

”På delar av köksbordet låg ett skick med svart, krutliknande, pulver. Vapentekniker från NFC gjorde ett fälttest på pulvret vilket visade på krut”, står det i förundersökningen.

Under husrannsakan hittades bland annat även vapen, tomhylsor, kamouflagekläder, en hjälm och luftvapen med kikarsikten. Även lasersikte, gevärspipor, laboratorieutrustning, magasin, stickkniv och en skyddsväst.

Mannen döms också för att ha tillverkat egna vapendelar med en 3D-skrivare samt anordnat ett hemmabyggt laboratorium i garaget.

”Efter undersökning och provskjutning med återfunna vapen visade det sig att både revolvern och den 3 D-printade pistolen fungerade som skjutvapen. Mannen döms därför för grovt vapenbrott respektive vapenbrott”, skriver Skaraborgs tingsrätt i sin dom.

Tomhylsor hittades på mannens köksbord.

Misstänks ha sett upp till Breivik

Polisen fann också högerextrem litteratur, däribland en handbok för väpnad kamp och böcker som beskriver hur man tillverkar sprängladdningar, i bostaden.

”NN refererar flera gånger till Anders Breivik och hans terrorattentat i Norge. Han verkar se Breivik som en förebild och att han bör hyllas för sina gärningar”, skriver Säpo i förundersökningen.

Vid ett tillfälle ska den nu dömda mannen ha kallat Breiviks terrordåd för en ”heroisk uppoffring”.

Kopplats till NMR – tidigare dömd

26-åringen har tidigare dömts för en misshandel i samband med en NMR-demonstration i centrala Göteborg. En kvinnlig motdemonstrant spottade honom i ansiktet, varpå han slog henne i ansikte så att hon föll till marken.

Han har också ansökt om att få ha ett kulgevär i jaktsyfte men fått avslag då Säkerhetspolisen uppgett att han tillhör NMR.

Han tycks även ha ett stort intresse för Nazityskland och flera av hans sökningar på nätet handlar om Tredje riket och Hitlers bok ”Mein Kampf”, enligt Säpos bedömning.

I mannens mobil och dator har också flera bilder på hakkors och högerextrema budskap hittats.

Följ ämnen i artikeln