"Omänskligt och illegalt" – EU om Belarus

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2021-11-15

Flygbolag och andra som bidrar till migranttrycket vid gränsen mellan EU och Belarus riskerar nu sanktioner från EU.

– Sanktionerna biter, menar utrikesminister Ann Linde.

Klartecken gavs av EU-ländernas utrikesministrar på måndagen om att även den pågående migrantkrisen i Belarus ska kunna leda till inreseförbud och frysta eventuella tillgångar i EU.

”Dagens beslut återspeglar beslutsamheten i EU att stå upp mot att migranter görs till verktyg för politiska ändamål. Vi slår tillbaka mot detta omänskliga och illegala agerande”, säger EU:s utrikeschef Josep Borrell i ett uttalande.

Därmed kan arbetet nu komma i gång med ta fram ännu fler namn till EU:s sanktionslistor för Belarus, på exempelvis flygbolag, turistfirmor eller personer som har hjälpt till att föra migranter till gränsen mot EU-länderna.

”Sanktioner fungerar”

Irland flaggar redan för att systemet kommer att få alla uthyrningskontrakt som irländska bolag har med belarusiska flygbolag snart kommer att upphöra.

– Vi kommer att se hur man kan agera mer internationellt. Kommissionen kommer att titta på olika sätt att göra det svårare för alla flygbolag att utnyttja den här situationen, säger Sveriges utrikesminister Ann Linde i Bryssel.

Den effekt som sanktionssamtalen redan fått när det gäller trafiken in till Belarus ser hon som bevis på att sanktionerna verkligen fungerar.

– Det är ju uppenbart att sanktioner och hot om sanktioner ändrar beteendet. Vi har ju sett att Belavia, det belarusiska flygbolaget, nu också beslutat sig för att inte släppa på personer från de här länderna som de (migranterna) särskilt har kommit ifrån, säger Linde efter mötet.

Död och tortyr

EU-länderna skyndar samtidigt också på nästa ”ordinarie” sanktionspaket mot Belarus, som görs med anledning av det politiska förtryck som utövas av landets regim.

Redan inom några dagar kommer nästa listning, lovar Borrell på sin presskonferens.

– Man har fängslat, torterat och till och med dödat sina egna medborgare. Vi får inte glömma bort det. Det är vad (Belarus-diktatorn Aleksandr) Lukasjenko vill: att den här saken ska ta bort allt intresse från det som faktiskt händer i landet, säger Ann Linde.

Hennes litauiske kollega Gabrielius Landsbergis vill samtidigt gå ännu längre mot flygtrafiken i Belarus.

– Vi måste se till att Minsks flygplats blir en flygförbudszon och åtminstone tillfälligt se till att inga plan som potentiellt kan ta in migranter som vill ta sig över gränsen olagligt kan landa i Minsk eller någon annan flygplats i Belarus, föreslår Landsbergis i Bryssel.

Oro för Ukraina

Även kring Belarus grannland i söder, Ukraina, råder stor oro bland EU:s utrikesministrar.

På måndagen fanns utrikesminister Dmytro Kuleba på plats för att berätta om ny rysk truppuppbyggnad längs gränsen.

– Den ukrainske utrikesministern är väldigt orolig för att något ska ske och ber EU att vara förberedd på detta, säger Ann Linde.

Som ordförandeland i säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE kommer Sverige att ta upp frågan med Ryssland, när Linde träffar utrikesminister Sergej Lavrov i Moskva på måndag.

”Utesluter inget”

Även försvarsminister Peter Hultqvist (S) följer utvecklingen kring Ukraina med oro.

– Just nu riktas alla blickar mot Polen och det som händer där vid gränsen (mot Belarus). Det gör ju kanske att Ukraina just för tillfället kommer lite mer i skymundan. Men det är viktigt att se hur både den högra och vänstra handen i det här sammanhanget agerar, säger Hultqvist, som också är på plats i Bryssel för ett gemensamt möte med EU:s försvars- och utrikesministrar.

– Ukraina är alltid aktuellt och vår solidaritet med Ukraina måste vara väldigt tydlig hela tiden. Jag utesluter inga händelsescenarion när det gäller Ukraina, anser Peter Hultqvist.