Blågult censureras i Ryssland: ”Oönskade associationer”

Uppdaterad 2022-05-02 | Publicerad 2022-05-01

Ryssland rensas från blågult.

Ukrainas färger ska bort.

Till och med på sandlådor.

Följ ämnen
Ukraina

Censuren har slagit till på alla plan i det ryska samhället sedan invasionen av Ukraina inleddes den 24 februari. Inte bara genom att den som kallar kriget för ett krig kan hamna i fängelse, utan nu också i form av färgcensur.

PLUS: Så skulle Sverige slå en rysk attack

Blågult är den nya måltavlan för statspropagandan, eftersom färgkombinationen kan uppfattas som ett stöd för Ukraina. Exemplen blir allt fler, enligt den oberoende tidningen Mediazona.

Flygplatsen

Efter invasionen av Ukraina dröjde det bara fyra dagar innan flygplatsen Khrabrovo i Kaliningrad-området bytte från en blågul logotyp till en rödblå. Flygplatsens pressekreterare Natalja Gritsun förklarade färgbytet:

– Vi ser till att terminalens exteriör blir färgmässigt enhetlig, den har röda kolonner.

På frågan om det inte hade med händelserna i Ukraina att göra svarade hon:

– Du får tro vad du vill. Jag berättar bara hur det är. Om du har en röd jacka och försöker matcha den med dina andra kläder, brukar du få frågor då? Vi bestämde oss för att det såg bättre ut.

Staketet

När en kvinna i Pskov bättrade på färgerna på sitt blågula staket ringde en granne till polisen. De kom och meddelade att ett blågult staket associeras med Ukrainas flagga vilket under den pågående ”specialoperationen” utgör en ”oönskad association”. Kvinnan tvingades måla staketet helt i blått, berättar Telegram-kanalen Ostorozjno novosti.

Graffitimålningen

Utanför fotbollsklubben Dynamo Stavropol fanns till nyligen en graffitimålning, beställd av staden 2019: en elefant under blå himmel på ett gult vetefält. På några år hade den blivit en symbol för staden, rapporterar lokala medier.

Nu har den ersatts av en soldat, bokstaven Z och slagordet ”vi glömmer inte de våra”. Också denna gång på order från stadens politiker.

Sandlådan

Den 20 april blev boende i södra Moskva upprörda när vaktmästare målade om lekplatsen och en av sandlådorna fick samma färger som Ukrainas flagga. Flera hyresgäster hörde av sig till bostadsföretaget och kallade tilltaget för ”en provokation”. Bostadsföretaget förklarade att sandlådorna inte hade nymålats med någon dold avsikt. En timme senare var de gröna.

Barnen var först med i ett blågult fotoalbum. Sedan blev bilderna gula och lila.

Förskolebilderna

I Zelenograd utanför Moskva fick en förskola kalla fötter när föräldrar i en gruppchatt reagerade på att bilderna på deras barn var blågula. Snart meddelade förskolans ledning:

– Eftersom några föräldrar är oroliga över att de blågula färgerna kan uppfattas som ett stöd för Ukraina ändras fotona så att de i stället blir lila och gula.