Trump hånade Pelosi efter hammarattack

TT

Publicerad 2022-11-07

Expresidenten Donald Trump efter sitt tal på kampanjmötet i Florida på söndagen.

Den amerikanske expresidenten Donald Trump hånade representanthusets talman Nancy Pelosi vid ett kampanjmöte, en dryg vecka efter att hennes make Paul Pelosi attackerades med en hammare i parets hem.

– Galna Nancy Pelosi, hur mår hon nuförtiden förresten? frågade Trump publiken under mötet i Florida, där han deltog för att stötta senatorn Marco Rubio inför mellanårsvalet, skriver nättidningen The Hill.

Trump sade att Republikanerna ska ”få slut på galna Nancy Pelosis politiska karriär en gång för alla”, vilket publiken följde upp med att ropa ”lås in henne”.

– Publiken är på hugget i dag, sade Trump med ett leende.

Demokrater har hävdat att Republikanernas retorik ledde till attacken på Pelosis make i parets hem den 28 oktober, och många har varnat för att ökat politiskt våld är ett hot mot demokratin.

Mannen som misstänks för attacken är en konspirationsteoretiker och tros ha planerat att kidnappa och misshandla Nancy Pelosi. Paul Pelosi slogs i huvudet med en hammare under attacken.

Slagordet ”lås in henne” har återkommit vid Trumps kampanjmöten i flera år, men har oftare riktats mot den tidigare utrikesministern Hillary Clinton inför presidentvalet 2016.

Trump har tidigare sagt att attacken mot Pelosi var en ”hemsk sak” men många andra republikaner har skämtat om händelsen.